main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 20 september 2024 — 21:09

Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: ‘Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket’

Wereldwijd swipen miljoenen mensen dagelijks op apps als Tinder en Bumble, maar de online zoektocht naar liefde is niet zonder risico’s. In Nederland melden jaarlijks tussen de 400 en 500 mensen zich bij de Fraudehelpdesk als slachtoffer van datingfraude. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger, omdat veel mensen uit schaamte geen melding durven te maken.

Tinder, dat vorige week twaalf jaar bestond, is zich bewust van de risico’s. Het platform lanceerde de afgelopen maanden een bewustwordingscampagne om gebruikers te waarschuwen voor signalen van fraude. Volgens de Fraudehelpdesk worden vooral mensen boven de veertig jaar een kwetsbare doelgroep, omdat zij vaak meer geld hebben en minder kennis over social media.

De geraffineerde fraudeurs doen zich in eerste instantie voor als de ideale liefdespartner. Slachtoffers worden overladen met complimentjes en als je gescheiden bent, doen de oplichters alsof je praat met een lotgenoot, vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “Het is één groot toneelspel.”

Verliefd en opgelicht

Rileen Noordermeer ging in 2012 op zoek naar een nieuwe partner via een christelijke datingsite. Ze werd verliefd op een man waarvan zij dacht dat hij Amerikaans was. Hij leek de prins op het witte paard. “We hebben eerst wel twee maanden heen en weer gemaild en we spraken op MSN. Soms wel uren per dag. Op een gegeven moment denk je echt dat je iemand leert kennen.”

Haar match zei dat hij in Maleisië woonde. “Ik zei: ‘Wanneer kom je nou eens een keer?’ Hij zei dat hij wel zou komen, maar hij schaamde zich een beetje, want hij kon nu niet aan zijn geld komen. Hij vroeg of ik wat geld wilde overmaken voor zijn vliegticket.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Aanvankelijk weigerde Rileen om geld over te maken. “Vervolgens ontving ik een mail waarin hij zei dat hij vertrouwen had in mij. Ik was toch zijn vrouw? Dat soort dingen zei hij. Toen ben ik toch overstag gegaan. Ik heb het geld voor het vliegticket overgemaakt. Hij stuurde ook een kopie van zijn ticket. Ik heb veel gevlogen en dacht: ja, zo ziet een ticket eruit.”

Uiteindelijk wordt Rileen voor tienduizenden euro’s opgelicht. “Als je eenmaal geeft, blijf je geven, want je wil hem zien. Je denkt: ik investeer nu in hem en dat geld zie ik wel weer als hij komt. Als je stopt, ben je je geld kwijt.” De fraudeur kwam uiteindelijk nooit naar Nederland. Rileen heeft het meest last gehad van de emotionele schade. “Ik ben via mijn hart misleid.”

Doe aangifte

Rileen deed aangifte, maar vanwege het ontbreken van een uitleveringsverdrag met Maleisië kon de politie weinig doen. Toch roept ze andere slachtoffers op om over hun schaamte heen te stappen en naar de politie te stappen. Zelf is ze ambassadeur bij Slachtofferhulp Nederland en daar staat de deur wagenwijd open voor slachtoffers van datingfraude.

Overigens heeft Rileen inmiddels de liefde gevonden.

Heeft u een vraag voor De Misdaadlijn? Stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Lees ook: 

Meer dan 7,6 miljoen euro schade door datingfraude

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer

VVD-Kamerlid Van der Burg: ‘Geen taboe op het inzetten van Nederlandse soldaten bij vredesmacht in Oekraïne’

Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….

Lees meer

Prijs treinkaartje en abonnement NS stijgt met 6,18 procent

De prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…

Lees meer