Huisarts Mirjam Willemsen (49) is ongeneeslijk ziek: ‘Als het leven bewust gepland wordt, kan dat ook met de dood’
Mirjam Willemsen (49) is huisarts en is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten in hun laatste levensfase. Vijf jaar geleden kreeg ze zelf de diagnose dat ze niet meer zou genezen van longkanker. "Als het leven bewust gepland wordt, dan kan dat met de dood ook."
Na elke keer euthanasie te doen, drinkt Willemsen een borrel op de patiënt die heen is gegaan. "Het is voor mij ook soms lastig om iemands leven actief te beëindigen. Je hebt een heel proces samen doorgemaakt", vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Je eindigt dat op die manier ook mooi samen. Dan wil ik dat ook even afsluiten, drink ik een drankje en denk ik aan die persoon."
'Ik ben niet uitbehandeld tot na mijn overlijden'
De huisarts, die zelf is uitbehandeld voor haar ziekte, probeert nog alles te pakken wat ze pakken kan. Zo schreef ze een bundel met ervaringsverhalen van haar patiënten. Dat is te zien in de 2DOC: Dying to Live. Op deze manier wil ze mensen bewust maken van die laatste fase vol palliatieve zorg.
Willemsen stoort zich aan het idee dat mensen zijn uitbehandeld. "Ziektegericht is er geen behandeling meer, maar ik ben niet uitbehandeld tot na mijn overlijden", stelt ze. "Ik denk dat het vooral kijken is naar de ziekte en niet naar de mens. De ziekte is uitbehandeld, dat kan. Geen ziektegerichte behandeling vind ik dan beter. Het kijken naar levensvragen en zingeving, is ook behandeling."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
"Dokters denken dat je hoop ontneemt als je praat over doodgaan en wat iemand wilt in zijn laatste levensfase", vertelt ze in de 2DOC. "Je mag verdrietig zijn met de patiënt. Je hoeft er niet boven te staan, ga ernaast zitten en vraag naar het even. Want als het leven bewust gepland wordt, dan kan dat met de dood ook."
'Ik wil gewoon meedraaien in de maatschappij'
Haar dagen zien er in principe normaal uit, vindt ze zelf. Ze gaat nog altijd, zolang dat gaat, naar haar werk. "Je hebt altijd het gevoel dat het op een gegeven moment niet goed kan gaan. Als je je goed voelt, kun je nog dingen doen en meedraaien in de maatschappij", vertelt Willemsen. "Maar je bent je er altijd van bewust dat het een keer, en dat kan elke dag of week zijn, slechter gaat en het allemaal niet meer gaat."
"Het allerbelangrijkste op dit moment is mijn gezin en herinneringen maken met ze. Lekker op vakantie gaan als het kan of uit eten gaan. Gewoon eens naar de stad lopen om een ijsje te halen of een keertje samen knutselen thuis", vertelt ze.
Tekst gaat verder onder de X.
Ga dat gesprek aan
Volgens Willemsen is het van groot belang om zo snel mogelijk met je kinderen het gesprek aan te gaan. Zelf gingen zij en haar man eerst naar een kinderpsycholoog voor advies. "Eerst dachten we eraan om het niet te vertellen, maar pas als het slechter wordt. Uiteindelijk is dat niet verstandig, want je kinderen merken toch wel dat je met spanning zit en dat er iets aan de hand is."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Willemsen raadt aan dat gesprek op een rustig moment op de bank te voeren. "Het is niet heel moeilijk als je het met elkaar bespreekt", zegt ze. "We hebben de week erna gelijk een afspraak gemaakt bij die psycholoog, zodat de kinderen ook hun verhaal kwijt konden. En dan erover blijven praten. Als er vragen zijn, moet je het erover hebben."