main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2024 — 10:06

Frans Timmermans haalt uit naar asielplannen kabinet: ‘Feiten doen er niet meer toe’

Leider van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans verzet zich tegen het uitroepen van een asielcrisis. Hij vindt dat het kabinet “de gevoelens van mensen” boven de feiten stelt. “Feiten doen er niet meer toe. Dat is eigenlijk wat premier Schoof zei.”

Asielminister Marjolein Faber wil een asielcrisis uitroepen, zodat ze op korte termijn strengere maatregelen kan nemen om de instroom van asielzoekers omlaag te brengen. Ze stelt dan een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking en zal de ingrepen regelen met noodmaatregelen zonder dat het parlement daarmee hoeft in te stemmen.

Pas daarna worden de maatregelen in een crisiswet vervat. Het voorstel is omstreden, onder meer omdat het de vraag is of dit juridisch door de beugel kan. Bij een asielcrisis moet er sprake zijn van een uitzonderlijke situatie zoals een oorlog of natuurramp.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Timmermans sprak zich maandagavond uit in het programma Jinek: “Als bestuurder moet je de gevoelens van mensen altijd zwaar wegen, maar uiteindelijk moet je je aan de feiten houden. De feiten zijn dat het aantal asielaanvragen terugloopt, al een hele tijd.”

“De feiten zijn dat Eric van der Burg als staatssecretaris twee jaar geleden uitvoerig heeft laten onderzoeken of er aanleiding is om noodwetten af te kondigen. De conclusie was toen glashelder: nee, er wordt niet aan de voorwaarden voldaan. En sinds dat moment is er eigenlijk niks veranderd.”

Timmermans erkent dat we een grote opvangcrisis hebben. “Die is enorm. Dat merken mensen in Nederland. Alleen, als je die wil oplossen, heb je de spreidingswet nodig en die trekken ze juist in. Laten we bij de feiten blijven.”

‘Men is blij dat kabinet stappen wil zetten’

Politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen denkt dat Timmermans er niet verstandig aan doet om het kabinet aan te vallen op het asielbeleid. “Als je kijkt naar de onderzoeken van verschillende peilingbureaus naar het vertrouwen in de politiek en de plannen voor Prinsjesdag, dan zie je dat juist op het onderwerp migratie er in het brede politieke spectrum redelijk positief gedacht wordt over het kabinet.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Men is blij dat er nu eindelijk een kabinet zit dat op dit onderwerp stappen wil zetten”, zegt Van Groningen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik weet niet of dit vanuit zijn positie gezien de slimste manier is om daar lekker oppositie op te voeren.”

NSC houdt slag om de arm

Overigens zal de fractie van NSC niet akkoord gaan met crisismaatregelen om de asielinstroom in te dammen als de Raad van State een negatief advies geeft over de ingrepen die het kabinet voorstelt. Fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven, die de zieke Pieter Omtzigt vervangt, heeft dat gezegd tegen de Volkskrant, zo bevestigt haar woordvoerder.

Coalitiegenoten VVD-leider Dilan Yeşilgöz en PVV-leider Geert Wilders vinden de reactie van Van Vroonhoven voorbarig.

Lees ook: 

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer