main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 september 2024 — 13:34

Meer bekend over motieven verdachte tweede moordaanslag Trump, mogelijke gevolgen campagne nog onduidelijk

Na het verijdelen van een mogelijke nieuwe moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump, zijn de gevolgen voor zijn verkiezingscampagne nog onduidelijk. “Het hangt af van de motieven van de verdachte”, zegt Amerikadeskundige Diederik Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vergeleken met de eerste moordaanslag op Trump, waar de dader werd doodgeschoten door de Amerikaanse Secret Service, is de huidige verdachte, de 58-jarige Ryan Wesley Routh, levend aangehouden. Hij wordt verhoord.

Er zijn al een aantal zaken naar buiten gekomen, vertelt Brink. “Zo heeft hij in 2016 op Trump gestemd.” Daarna is hij afgehaakt. “Nu zou hij Joe Biden en Kamala Harris hebben gesteund. Hij is opgeschoven naar de andere kant, wat het erg bijzonder maakt.”

Volgens Brink kan dat te maken hebben met zijn standpunt over Oekraïne. Hij is fel tegenstander van het feit dat Trump de steun aan Oekraïne wil stopzetten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Als je op zijn social media kijkt, zie je een verwarde man”, vertelt Brink. “Of hij Oekraïners wilde steunen, onder andere door Afghaanse soldaten te rekruteren, of dat hij geld wilde inzamelen voor zichzelf, weten we op dit moment niet.”

AK-47 in de struiken

Er wordt nu verder onderzoek gedaan hoe de verdachte zo dichtbij heeft kunnen komen. Zondagmiddag 14.00 uur lokale tijd was Trump aan het golfen op zijn golfbaan in West Palm Beach in Florida, toen een agent van de Amerikaanse Secret Service een man ontdekte met een vuurwapen. Hij zag een geweerloop uit de struiken steken, bij het hek van het golfterrein. De man zat op ongeveer 400 meter afstand van Trump.

De Secret Service opende daarop het vuur, waarna de man op de vlucht sloeg. Een omstander gaf zijn nummerbord door, waardoor de man kort daarna werd opgepakt in zijn auto. Onduidelijk is nog of de verdachte zelf schoten heeft gelost. “De Secret Service heeft adequaat gereageerd en Trump is snel in veiligheid gebracht”, zegt Brink.

De agenten vonden een AK-47 met vizier en een GoPro-camera. Daarnaast had de verdachte tegels in rugzakken aan het hek opgehangen, waarschijnlijk om mogelijke kogels af te weren.

Moordaanslag dit keer in privésfeer

Waar de eerdere moordaanslag op Trump in juli, tijdens een campagnebijeenkomst in Butler, Pennsylvania, een politieke bijeenkomst was, vond deze mogelijke moordpoging plaats in de privésferen op Trumps eigen golfbaan. “Je kunt het gewoon beveiligen. Dat is heel anders qua niveau dan wanneer er een spontane campagnebijeenkomst is waar je snel wat op moet zetten”, aldus Brink. “Toen kwam de politie middelen tekort om de buitenste ringen te beveiligen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif denkt dat het geen toeval is geweest dat de verdachte zich in de struiken ophield. “Hij is zo druk in deze tijd, dat je niet weet welke dag hij op de golfbaan staat.” Volgens hem klinkt het “amateuristisch, alsof een eenling bezig is”. Dat is ook juist het gevaar. “Zeker als je een land hebt waar eenlingen heel makkelijk aan wapens kunnen komen.”

Lees ook:

Kabinet na poging aanslag op Donald Trump: ‘Zorgelijk’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer