Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie
Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester Barendregt, hoofdeconoom van de Rabobank. Aan de horizon doemt namelijk minder mooi weer op en dat kunnen we nu al voelen.
Nederland loopt ver achter als het gaat om investeringen in onderzoek en ontwikkeling, daarover schrijft onder meer het FD op basis van halfjaarcijfers. Momenteel gaat het om 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat komt neer op 22 miljard euro per jaar. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat elk land minstens 3 procent van het bbp uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling. Dat moet ervoor zorgen dat Europese landen beter kunnen concurreren met Aziatische landen en de Verenigde Staten.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
En wil Nederland blijven meedoen met de grootste jongens uit de klas, dan zal er echt meer geïnvesteerd moeten worden, aldus Barendregt. Een vergelijking met de buurlanden leert dat Nederland ruim één procentpunt achterloopt.
Arbeidsproductiviteit
"Een andere factor is dat Nederland weinig arbeidsproductiviteit kent. Die is erg teruggezakt en is eigenlijk tot stilstand gekomen", aldus Barendregt in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Kortgezegd houdt arbeidsproductiviteit in datgene dat een werknemer verzet krijgt qua productie of dienstverlening.
Tekst gaat verder onder de X.
"Onze arbeidsproductiviteit is sterk afgenomen en staat eigenlijk stil. Nederland wordt op dit moment daarin ingehaald door de echte top", zegt hoofdeconoom van de @Rabobank @EsterBarendregt #WNL pic.twitter.com/E2kTCQHl3j
— WNL Haagse Lobby (@WNLHaagseLobby) September 16, 2024
De afnemende groei van de arbeidsproductiviteit vond plaats in bijna alle bedrijfstakken, bleek eerder al uit CBS-cijfers. In de delfstoffenwinning sloeg de groei van de arbeidsproductiviteit zelfs om in een krimp. Dit komt vooral door het afbouwen van de gaswinning in Groningen.
Luister de podcast:
De productiviteit kan worden verhoogd door bijvoorbeeld de inzet van beter opgeleid of meer ervaren personeel, meer machines of door innovatie, zegt Barendregt. "Nederland wordt op dit moment voorbijgestreefd door de echte top." En die toplanden investeren wel in innovaties en een stabiel groeiende economie is daarvan het resultaat.