main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 14 september 2024 — 20:25

Ambities zijn er in politiek Den Haag nog steeds maar: ‘De realiteitszin lijkt in te dalen’

Problemen zoals stikstof, de asielcrisis en een aanstaande winter die mogelijk weer voor torenhoge gasprijzen gaat zorgen, doen huidige bewindspersonen beseffen dat de problemen waar Nederland mee te maken heeft ‘moeilijk op te lossen zijn’. Dat merkt FD-journalist Martine Wolzak in interviews die politici gaven na het bekendmaken van het regeerprogramma deze week.

“Voor het eerst sinds lange tijd is er een echt zomerreces geweest. Het was heel erg rustig de afgelopen maanden op het Binnenhof. Iedereen leek daarna echt weer uitgerust terug te keren”, vertelt Wolzak in WNL In de Kantine. En met hernieuwde energie, leek ook hernieuwde ambitie te zijn geboren om er ‘met elkaar iets van te maken’ – met een kanttekening, merkte Wolzak al snel op. “De realiteitszin lijkt in te dalen bij de huidige bewindspersonen. Heel veel van de problemen waar Nederland mee kampt, zijn niet snel op te lossen en dat heeft niet met onwil van andere partijen te maken.”

Tekst gaat verder na de X.

Asielcrisis

Waar het tijdens de toespraak van premier Schoof en in de dagen daarna vooral over ging was de ‘asielcrisis’. Volgens Schoof ervaren mensen een asielcrisis en daarom komt er binnenkort een noodwet die migratiestromen aan banden legt. “We gaan extra controleren aan de grens, we willen een uitzondering van Europese asielregels”, zo zei de premier tijdens de presentatie van het regeerprogramma. Bovendien wordt volgende week een officieel verzoek gestuurd naar Brussel voor een zogeheten ‘opt-out’ uit het asiel- en migratiebeleid van Europa. Met als doel: dat Nederland zich niet hoeft te houden aan EU-regels voor de opvang van asielzoekers.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

En hier heeft tafelgast Henri Bontenbal, voorman van het CDA, moeite mee. “De migrant wordt nu aangewezen als zondebok, terwijl een echt debat hierover nog nooit eerder is gevoerd. Neem maatregelen die echt helpen. Controles aan de grens gaan dat niet doen.” Wel geeft Bontenbal aan dat de afgelopen jaren dorpen en wijken compleet zijn veranderd. “Mensen voelen zich hierin niet meer gehoord.”

Tekst gaat verder onder de X.

Wolzak vult daarop aan: “De discussie is heel erg versmald naar één groep die dit land binnenkomt en dat zijn de asielzoekers. Maar wat te denken van de arbeidsmigranten? Dat is ook een heel grote groep die we hier nodig hebben, maar die bovendien ook overlast kan veroorzaken.”

Tweede Kamer

Het kabinet heeft niet afgesproken wanneer  de asielcrisis die het wil uitroepen weer voorbij is. Er is bijvoorbeeld niet afgesproken met hoeveel de tekorten in de opvang moeten zijn afgenomen om de crisismaatregelen weer te kunnen intrekken. Mogelijk worden over dat nog open einde volgende week afspraken gemaakt als het kabinet de plannen bespreekt met de Tweede Kamer.

Lees meer:

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer