main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 13 september 2024 — 13:29

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in de zorgsector nodig, bijvoorbeeld voor de backoffice. “Totale lariekoek!”, zegt Dijk in het radioprogramma Sven op 1.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een motie van de SP die het kabinet oproept tot een verbod op private equity. De motie haalde het door de steun van de grootste regeringspartij PVV, ook al liet de eigen minister Agema onlangs weten dat ze geen verbod wil.

“Ik heb mij enorm verbaasd om mevrouw Agema, die in het verleden een vurige strijder was tegen graaiers in de zorg en nu private equity zomaar toestaat. De Kamer moest haar overtuigen met een motie van de SP om private equity toch echt helemaal te verbieden”, zegt Dijk.

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

‘Totale lariekoek!’

Agema zelf zegt dat ze als minister een veel betere informatievoorziening heeft dan als Kamerlid. Volgens de bewindsvrouw is een verbod op private equity juridisch kwetsbaar en brengt het de financiering van onderdelen in de zorg in het gedrang, met name voor de zogenaamde backoffice.

Als financiering leidt tot een goed administratiesysteem, houden dokters en verpleegkundigen meer tijd over om patiënten te behandelen, zegt de minister. “Totale lariekoek!”, reageert Dijk. “Ik kan echt niet anders zeggen.”

Op dit gebied weet hij het naar eigen zeggen “absoluut beter” dan Agema. “Het is zo’n lariekoek”, herhaalt hij. “Als je de backoffice of frontoffice overlaat aan lieden als private equity, dan weet je in ieder geval één ding zeker: het wordt niet goed geregeld. Dat zien we bijvoorbeeld bij GGZ-instellingen.”

‘Agema praat als D66-minister’

Agema zegt daarnaast dat de overheid de zorgkosten niet alleen kan dragen en dat er vanwege personeelstekorten dringend behoefte is aan innovatie. Ook dat is niet juist, zegt Dijk. “Er zijn heel veel experts, zoals Marcel Levi, die zeggen: de zorgkosten lopen helemaal niet uit de hand. Dit kabinet kiest er simpelweg voor om miljarden cadeau te geven aan vermogenden en grote bedrijven, die dikke winsten maken.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Dijk praat Agema als een “D66- of VVD-minister. Ze zegt: ‘We hebben die grote zakken geld nodig van private investeerders’, die vervolgens onze zorg komen uitkleden.” Hij waarschuwt dat marktpartijen in de zorg op één ding uit zijn: “dikke winsten uitkeren aan private beleggers.”

Asielcrisiswet

Dijk is ook kritisch op een andere PVV-minister, namelijk Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Zij wil een asielcrisis uitroepen. “Ik vind het juridisch rammelen. Een noodtoestand kan alleen worden uitgeroepen met een natuurramp of bijvoorbeeld een epidemie zoals corona”, zegt Dijk, die het “zonde” vindt dat de Tweede Kamer “buitenspel wordt gezet”.

Met een koninklijk besluit moet premier Dick Schoof de asielcrisis uitroepen waarna via enkele Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking kan worden gesteld. Dat kan buiten de Tweede Kamer om. De volksvertegenwoordiging wordt er pas bij betrokken als de Voortduringswet wordt ingediend.

“Als we erkennen dat er problemen zijn rond migratie, zoals mijn partij al jaren doet, laten we daar dan alsjeblieft wel met deze minister een goed debat over voeren en niet de Tweede Kamer buitenspel zetten. Daar kunnen de plannen van het kabinet alleen maar beter van worden”, zegt Dijk. Hij vindt het “badinerend om zo’n wet er doorheen te jassen en niet te bespreken met de Tweede Kamer”.

Het Kamerlid wil een debat aanvragen met de minister. De SP-leider hoopt op steun van de coalitiepartijen. “Voor partijen als de VVD en NSC moet dit ook wringen. Zij moeten erkennen dat dit geen goed bestuur is, iets waar NSC campagne mee gevoerd heeft. Andere partijen met goede ideeën zet je nu buitenspel.”

Klassenstrijd

Dijk vindt het tijd om te praten over een klassenstrijd, zegt hij in aanloop naar de Algemene Politieke Beschouwingen. “We worden op basis van culturele lijnen verdeeld.” Hij spreekt niet van uitbuiting van de ‘werkende klasse’, maar wel van “toenemende ongelijkheid” en een te lage bestaanszekerheid.

Lees ook: 

Jimmy Dijk (SP) haalt uit naar zorgminister Fleur Agema: ‘Lijkt wel een D66-minister’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer