main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2024 — 08:54

Premier Schoof krijgt een voldoende en vier op de tien heeft vertrouwen in het kabinet

Vier op de tien Nederlanders heeft vertrouwen in het kabinet, blijkt uit het EenVandaag Opiniepanel. Dat lijkt laag, maar volgens Joyce Boverhuis van EenVandaag is dat een mooi percentage. De 5,8 die premier Dick Schoof krijgt is “een heel hoog cijfer”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Het kabinet draait pas tien weken aan de knoppen, maar een rapportcijfer ligt al op tafel. “Het uitgangspunt is een vijf”, zegt Boverhuis. “Op school zou je daar niet blij mee zijn, maar voor een kabinet is dat best behoorlijk.”

Vertrouwen in het kabinet

Achter zo’n rapportcijfer gaat een hoop schuil. Eén van de belangrijkste vragen is of mensen er vertrouwen in hebben dat het kabinet zijn werk goed gaat doen. “Vier op de tien zegt daar vertrouwen in te hebben”, zegt Boverhuis. Toen de lijst van bewindspersonen bekend werd gemaakt was het vertrouwen 41 procent, dat is in juni ietsje gedaald naar 39 procent.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Boverhuis is dat “een goed vertrouwenscijfer”. Zeker als je dat vergelijkt met de laatste vier kabinetten waar Mark Rutte de leiding over had. Het vertrouwen in kabinet Rutte I (2010) lag op 40 procent. Rutte II (2012) deed het iets beter met 42 procent. Vanaf toen werd een daling ingezet. Rutte III (2017) moest het doen met 38 procent vertrouwen en Rutte IV (2022) bleef steken op 28 procent.

‘Woede richting Rutte’

Dat mensen hun vertrouwen uitspreken, heeft te maken met het gevoel dat het kabinet weet wat er speelt in de samenleving. “Maar, kiezers zijn natuurlijk niet gek. Ze stellen zich hardop de vraag of alle plannen uitvoering zullen vinden”, vertelt Boverhuis.

Voor mensen die op de coalitiepartijen hebben gestemd, is de grootste uitdaging voor dit kabinet het opruimen van de ‘puinhoop’ van Rutte. “Voor de coalitiekiezer voelt dat echt zo”, zegt de opiniepanelmaker. “Rutte was voor heel veel mensen over de houdbaarheidsdatum heen. Ze vinden dat hij er te lang heeft gezeten, dat hij problemen heeft gecreëerd die hij zelf nooit kon oplossen.”

Ze gaat verder: “Zeker bij coalitiekiezers is de woede richting Rutte vrij groot. Dat is een van de meest genoemde redenen waarom het best lastig kan worden voor dit kabinet.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

‘Kift en ruzie’

Andere redenen die kiezers noemen voor het vertrouwen in het kabinet, zijn een redelijk kritische oppositie en de negatieve pers. Dat de pers de schuld krijgt, daar moet politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther een beetje om lachen. “De tragiek van dit kabinet is dat het niet alleen om wensdenken gaat, maar dat ze er zelf een potje van maken.”

De Winther vindt het zonde hoe het kabinet met het vertrouwen van de kiezer omgaat. “We zijn tien weken onderweg en de headlines worden gedomineerd door kift en ruzie. Dat komt echt niet door de pers, maar doordat deze mensen dingen doen die niet horen bij politiek op het hoogste niveau.”

Voldoende voor Schoof

Dan is er nog premier Dick Schoof, die van de kiezer een 5,8 krijgt. “Dat is best wel bijzonder. Voor een premier is dat echt heel erg hoog”, weet Boverhuis. “Rutte heeft zelden zo hoog gestaan. Ook niet aan het begin van zijn regeerperiode. Alleen bij de coronaperiode en MH17 scoorde hij zo hoog.”

Lees ook:

Burgemeester van Westerwolde heeft geen vertrouwen in het hoofdlijnenakkoord: ‘Je wordt cynisch’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer