Waarom zijn vooral jonge vrouwen dol op true crime? ‘De reden is sneu’
Worst Ex Ever, Monster: The Jeffrey Dahmer Story of Dont't Fuck with Cats. True crime staat steevast hoog in de top 10 van de vele streamingsdiensten die ons land rijk is. Vooral jonge vrouwen verslinden documentaires en series over waargebeurde moorden, ontvoeringen en oplichters. ''Ze maken onbewust notities.''
Herfstweer staat inmiddels synoniem voor streamingsdiensten die massaal nieuwe titels droppen. Met name fans van true crime kunnen hun borst natmaken voor uren aaneengeschakeld bingen. Waarom houden we er toch zoveel van? ''We willen er wat van leren. Hoe zorg ik ervoor dat ik geen slachtoffer word en wat kan ik eraan doen?'', verklaart filmjournalist Merel van Baal in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vooral jonge vrouwen zijn idolaat van true crime. ''Waarom ze kijken is zorgwekkend. Het zegt iets over de maatschappij. Ook ik leer dingen van true crime. Als je als vrouw wordt gewurgd, is de kans zeven keer groter dat het huiselijk geweld uiteindelijk dodelijk afloopt. Dat zijn cijfers die iedere vrouw moet kennen.''
Sensueel
Makers spelen op het kijkerspubliek in. De serie Monster: The Jeffrey Dahmer Story, over de Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, kreeg bakken kritiek, onder andere omdat het hoofdpersonage te knap en sensueel neergezet zou zijn.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Netflix komt later deze maand met een tweede seizoen op de proppen. Ditmaal over de broers Menendez uit Beverly Hills, die in 1989 hun stinkend rijke ouders vermoordden. ''Dat waren ook knappe jongens, maar het is de vraag of ze opnieuw sensueel worden neergezet'', zegt Van Baal.
De filmjournalist stelt dat true crime ook van maatschappelijk belang kan zijn. ''De documentaires en series onderzoeken wie de daders zijn. Waar komen ze vandaan? Je kunt gedrag eerder erkennen, bijvoorbeeld bij kinderen die de verkeerde kant opgaan."