Málaga is asociale toeristen spuugzat: honderden euro’s boete voor bloot bovenlijf
Toeristen die zonder shirt over straat lopen. Het stadsbestuur in Málaga heeft er schoon genoeg van en neemt maatregelen om de ontblote bovenlijven tegen te gaan. Wie in het openbaar geen shirt draagt, kan voor 750 euro op de bon worden geslingerd.
Ieder jaar trekken grote aantallen toeristen naar Málaga. Vooral Britten zijn dol op de zonnige stad in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Daar genieten ze van de felle zon, vaak met ontbloot bovenlijf. Het stadsbestuur treedt nu streng op tegen mensen die zich 'ongepast' kleden, schrijft het AD.
In de stad zijn inmiddels borden geplaatst om toeristen te waarschuwen. 'Draag zowel op straat als op andere openbare plaatsen altijd een bovenkledingstuk, om hygiënische redenen én uit respect', staat op de borden, in het Spaans en Engels.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Het verbod op ongepaste kleding is niet de enige maatregel die Málaga invoert. Ook vervuiling, geluidsoverlast en het roekeloos gebruik van elektrische scooters kunnen leiden tot een boete.
Op de borden valt verder te lezen: 'Wees voorzichtig met monumenten, historisch erfgoed, tuinen en openbaar meubilair. Wees niet opvallend. Schreeuw niet, zing niet en zet het volume van je muziek niet te hard.'
Protesten
In Málaga gingen afgelopen zomer duizenden inwoners de straat op om te protesteren tegen massatoerisme en stijgende huizenprijzen. Demonstranten droegen borden met teksten als 'dit is geen toerisme, dit is een invasie.'
Ook in andere populaire Spaanse bestemming waren er dit jaar protesten. In Barcelona spoten boze inwoners toeristen nat, terwijl ze opriepen de stad te verlaten. In Platja d’Aro aan de Costa Brava wordt actie gevoerd tegen vrijgezellenfeesten, waarbij boetes worden uitgedeeld aan mensen die met bijvoorbeeld sekspoppen door de straten lopen.
Op Ibiza en Mallorca wordt inmiddels ook streng opgetreden tegen het drinken van alcohol in het openbaar.
Amsterdam
Oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes begrijpt het ongenoegen in Spanje. "Ik erger mij er ook aan." Hij wijst op de vergelijkbare situatie in Amsterdam, waar de stad probeert massatoerisme te ontmoedigen. "Amsterdam zegt: we willen wel toeristen hebben, maar wel toeristen die bij onze stad passen. Dat vind ik heel normaal."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Hoes zegt dat in Zuid-Nederland, in steden als Maastricht en Den Bosch, toeristen zich over het algemeen netjes gedragen, maar hij begrijpt de behoefte aan strengere regels wanneer toeristen geen respect tonen voor de lokale gewoonten. "Dan is het terecht dat gemeentebesturen proberen grenzen te stellen," zegt hij in het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens CDA-Tweede Kamerlid Harmen Krul "herkennen dit soort steden zich niet meer" door het massatoerisme. "Dat je dan gaat nadenken over wat je kan doen om het in te perken, vind ik goed. Het gaat niet alleen om de blote bast, maar bijvoorbeeld ook om alcoholgebruik. Mensen doen het massaal."