main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 september 2024 — 12:15

‘De Wilde Noordzee’ toont ons grootste natuurgebied op spectaculaire wijze: ‘Reuzenhaaien zijn totaal ongevaarlijk’

De Noordzee is ons grootste natuurgebied, maar slechts weinigen komen verder dan de vloedlijn. Onderwaterfilmer Peter van Rodijnen is een uitzondering. Hij dook er meer dan duizend keer in. Vanaf vandaag draait zijn nieuwe film, De Wilde Noordzee, in de bioscoop.

De natuurfilm belooft een kijkje in ‘een verborgen wildernis zoals je die nog nooit hebt gezien’. “Als je er tot je enkels in staat, is de Noordzee alleen maar bruine soep. Ga je een paar kilometer verder, wordt het al interessanter”, vertelt Van Rodijnen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van Rodijnen filmde jarenlang onder water. Zowel voor de Nederlandse kust als bij Denemarken, Noorwegen, Engeland en Schotland. Hij vond orka’s en reuzenhaaien, maar ook het kleine leven in de Zeeuwse delta. “De Noordzee houdt natuurlijk niet op bij Nederland. Hij strekt zich uit tot West-Noorwegen en Noord-Schotland. Dat maakt het zo interessant. Het is één groot systeem waarin van alles gebeurt.”

Reuzenhaaien en orka’s

Van Rodijnen had geen angst toen hij met de reuzenhaaien zwom. De beesten kunnen tien tot twaalf meter lang worden en wegen tonnen. “De grap is: je voelt je geen moment in gevaar. Reuzenhaaien zijn totaal ongevaarlijk voor de mens”, vertelt de filmmaker. “Ze filteren plankton uit het water. Dat is het enige dat ze doen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De orka is daarentegen wel gevaarlijk. Van Rodijnen vond ze voor de kust van de Shetlandeilanden, een archipel in Schotland. “Zodra ik in het water lig, hou ik heel goed in de gaten hoe de beesten op mij reageren. Maar er is geen moment geweest waarop ik mij bedreigd voelde.”

‘Niet eerder zo gezien’

Filmjournalist Merel van Baal heeft de film al gezien – twee keer zelfs – en is enthousiast. “De reacties zijn fantastisch en het is ook echt indrukwekkend. We hebben niet door hoeveel leven er in de Noordzee is. De film zit vol bijzondere beelden, die ontzettend helder zijn. Ik heb het niet eerder zo gezien.”

Volgens Van Baal zit er een boodschap in de film. “‘Wat je niet kent, kan je niet van houden’, met die quote eindigt het. Ik denk dat dat zo belangrijk is. Ik woon zelf in Alkmaar en rij heel vaak naar het strand. De hoeveelheid plastic die ik daar nog steeds zie… Ik kan er niet langslopen en het niet pakken, dus dan ga ik terug met een tas vol plastic. Ik ben er niet eens naar op zoek, het ligt er gewoon.”

Ze gaat verder: “Als we meer van dit soort documentaires zien – want iedereen denkt bij dit soort films aan Afrika, ver weg – beseffen we hoe mooi onze natuur is en dan gaan we daar voorzichtiger mee om.”

‘Steek je hoofd in het water en ga ontdekken’

De grote inspiratiebron van Van Rodijnen is de Franse natuurfilmer Jacques-Yves Cousteau. Als kind verslond hij Cousteau’s onderwaterfilms. “Het was zondagochtend altijd op tv. Ik keek met open mond naar een totaal onbekende wereld, die te weinig mensen kennen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Van Rodijnen hoopt nu zelf een inspiratiebron te zijn. “Tijdens de film neem ik jullie mee, als een soort gids. Het is ook een ontdekkingsreis van mijzelf en het begint met een scène van jaren geleden, waarin ik naar Cousteau kijk. De film eindigt met een clubje kinderen dat ik meeneem onder water. ‘Steek je hoofd maar in het water en ga ontdekken’. Het is zo fascinerend.”

Lees ook: 

Waarom zijn vooral jonge vrouwen dol op true crime? ‘De reden is sneu’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer