main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 september 2024 — 11:45

Geraffineerde oplichters halen in Nederland via datingapps miljoenen per jaar op

Swipen voor de liefde kan je zomaar eens tienduizenden euro’s kosten. Oplichters gaan namelijk op datingapps als Tinder zo geraffineerd te werk, dat ze hun slachtoffers heel veel geld weten af te troggelen.

Tinder is een datingapp waarbij mensen profielen van anderen te zien krijgen en vervolgens swipen om eventueel met die persoon in contact te komen. Als beide personen naar rechts swipen, waarmee je aangeeft dat je iemand leuk vindt, heb je een match en kun je met elkaar chatten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Voor sommigen begint daar de liefde of de lust, maar voor anderen begint het nietsvermoedend met iets totaal anders. “Je zou maar een oplichter aan de haak slaan in plaats van de droomman- of vrouw die je denkt voor je te hebben”, zegt journalist Maaike Timmerman van Het Misdaadbureau in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

7,6 miljoen per jaar

Oplichterij via datingapps komt volgens Timmerman veel vaker voor dan wij denken. Bij de Fraudehelpdesk melden zich per jaar zo’n 400 tot 500 slachtoffers van datingfraude. Hierin gaat het niet alleen om Tinder, maar ook om andere datingapps of datingwebsites.

De schade? “Dat gaat om een bedrag van 7,6 miljoen euro in een jaar”, vertelt Timmerman. “Dat is nog maar het tipje van de ijsberg, want lang niet iedereen meldt zich bij de Fraudehelpdeks. Er is heel veel schaamte.” Van de slachtoffers die zich melden bij de Fraudehelpdesk, is ongeveer driekwart 45 jaar of ouder. Daarnaast worden vrouwen vaker slachtoffer van online datingfraude dan mannen.

Geraffineerde oplichters

“Je denkt altijd meteen: hoe kan dat nou? Waarom trappen mensen daar in?”, zegt Timmerman. Soms word je gewoon helemaal ingepalmd door een oplichter. “Ze pakken dat zó geraffineerd aan. Het gaat om oplichters die maandenlang investeren in iemand en elke dag urenlang contact hebben via de chat.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Rileen Noordermeer is een goed voorbeeld van hoe slinks deze oplichters te werk gaan. Op een christelijke datingsite stuitte zij in 2012 op een man waarvan zij dacht dat hij een succesvolle, Amerikaanse goudhandelaar was. Voor bijna twee maanden chatten zij soms wel urenlang per dag.

Op een gegeven moment vroeg Rileen wanneer haar potentiële partner naar Nederland zou komen. Dat ging niet zei hij, want hij kon even niet aan zijn geld komen. Hij schaamde zich daarvoor en vroeg Rileen om hulp. Hij vroeg haar om geld over te maken voor een vliegticket. “Ik ben uiteindelijk overstag gegaan en heb het geld overgemaakt. Toen kwam hij natuurlijk niet”, vertelt Rileen, die uiteindelijk tienduizenden euro’s kwijt was.

Lees ook:

Tinder-date in Colombia eindigt met ontvoering: ‘In een rioleringsbuis geslapen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer