Geraffineerde oplichters halen in Nederland via datingapps miljoenen per jaar op
Swipen voor de liefde kan je zomaar eens tienduizenden euro's kosten. Oplichters gaan namelijk op datingapps als Tinder zo geraffineerd te werk, dat ze hun slachtoffers heel veel geld weten af te troggelen.
Tinder is een datingapp waarbij mensen profielen van anderen te zien krijgen en vervolgens swipen om eventueel met die persoon in contact te komen. Als beide personen naar rechts swipen, waarmee je aangeeft dat je iemand leuk vindt, heb je een match en kun je met elkaar chatten.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Voor sommigen begint daar de liefde of de lust, maar voor anderen begint het nietsvermoedend met iets totaal anders. "Je zou maar een oplichter aan de haak slaan in plaats van de droomman- of vrouw die je denkt voor je te hebben", zegt journalist Maaike Timmerman van Het Misdaadbureau in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
7,6 miljoen per jaar
Oplichterij via datingapps komt volgens Timmerman veel vaker voor dan wij denken. Bij de Fraudehelpdesk melden zich per jaar zo'n 400 tot 500 slachtoffers van datingfraude. Hierin gaat het niet alleen om Tinder, maar ook om andere datingapps of datingwebsites.
De schade? "Dat gaat om een bedrag van 7,6 miljoen euro in een jaar", vertelt Timmerman. "Dat is nog maar het tipje van de ijsberg, want lang niet iedereen meldt zich bij de Fraudehelpdeks. Er is heel veel schaamte." Van de slachtoffers die zich melden bij de Fraudehelpdesk, is ongeveer driekwart 45 jaar of ouder. Daarnaast worden vrouwen vaker slachtoffer van online datingfraude dan mannen.
Geraffineerde oplichters
"Je denkt altijd meteen: hoe kan dat nou? Waarom trappen mensen daar in?", zegt Timmerman. Soms word je gewoon helemaal ingepalmd door een oplichter. "Ze pakken dat zó geraffineerd aan. Het gaat om oplichters die maandenlang investeren in iemand en elke dag urenlang contact hebben via de chat."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Rileen Noordermeer is een goed voorbeeld van hoe slinks deze oplichters te werk gaan. Op een christelijke datingsite stuitte zij in 2012 op een man waarvan zij dacht dat hij een succesvolle, Amerikaanse goudhandelaar was. Voor bijna twee maanden chatten zij soms wel urenlang per dag.
Op een gegeven moment vroeg Rileen wanneer haar potentiële partner naar Nederland zou komen. Dat ging niet zei hij, want hij kon even niet aan zijn geld komen. Hij schaamde zich daarvoor en vroeg Rileen om hulp. Hij vroeg haar om geld over te maken voor een vliegticket. "Ik ben uiteindelijk overstag gegaan en heb het geld overgemaakt. Toen kwam hij natuurlijk niet", vertelt Rileen, die uiteindelijk tienduizenden euro's kwijt was.