Duitsland voert strenge grenscontroles in tegen illegale migratie
Er komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. "De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht", zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy Hoeks in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vanaf maandag 16 september gaat de maatregel voor minstens zes maanden in.
Na de deelstaatverkiezingen in het Oost-Duitse Thüringen werd de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) voor het eerst de grootste partij. In Saksen werd AfD tweede. "Ook in Brandenburg ligt AfD op koers voor de winst", aldus Hoeks. Deze deelstaatverkiezing wordt op 22 september gehouden. "De regeringspartijen hebben verloren."
'Geen honderd procent controle'
"Het is geen honderd procent controle", zegt de Duitse politicus van de liberale Freie Demokratische Partei (FDP) Otto Fricke. "Zodra veel migranten weten dat het niet meer eenvoudig is om in Duitsland te komen, gaan enkele mensen het ook niet meer proberen."
Oostenrijk gaf eerder aan geen personen te accepteren die door Duitsland worden teruggestuurd. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner is er "geen speelruimte". Zo komen de geopolitieke verhoudingen verder op scherp te staan.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Geen efficiënte maatregel'
SP-leider Jimmy Dijk vindt dat iedere lidstaat zelf mag bepalen of het zulke drastische maatregelen neemt of niet. "Het is begrijpelijk dat Duitsland deze keuze maakt, maar het is grensoverschrijdende politiek. Daarom is dit niet de meest efficiënte manier."
"Zodra je aankondigt dat je grenscontroles gaat uitoefenen, zorgt dat niet voor het verdwijnen van illegale migratie", voorspelt Dijk. "Er zullen allemaal nieuwe routes worden bedacht door mensenhandelaren en smokkelaars. Daar moet op worden ingezet. Deze maatregel heeft zeker gevolgen voor de internationale samenwerking."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
PVV-politici begripvol
PVV-leider Geert Wilders en partijgenoot Marjolein Faber reageerden begripvol op de Duitse plannen. "In het hoofdlijnenakkoord staat dat de PVV wil onderzoeken of het mogelijk is om ook in Nederlandse zulke maatregelen in te voeren", zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen. Het enige wat het enthousiasme van Faber nog tempert is de toekomst van de onderlinge handel. "Duitsland is voor ons een belangrijk exportland."
Ook voor Nederlandse grensbewoners zorgen de grenssluitingen voor problemen. Van Viegen: "Als je boodschappen wil doen over de grens is het lastig, maar ook voor de transportsector. Door de wachttijden kunnen de extra kosten in de miljoenen lopen." Toch is het nog maar de vraag hoe de controles in de praktijk eruit komen te zien. "Ze gaan niet iedere vrachtwagen en auto controleren."
Duitslandcorrespondent Hoeks waarschuwt voor mogelijk lange vertragingen op snelwegen en in het openbaar vervoer bij grensposten tussen Duitsland en omliggende landen. "Er komen meer files en extra reistijden."