main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 september 2024 — 12:18

Donald Trump vecht ook tegen zichzelf: ‘Antwoorden zijn vaak onsamenhangend’

Terwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij nog scherp genoeg is. Dan kruist Trump voor het eerst de degens met Kamala Harris, in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. “De verhalen van Trump zijn vaak onsamenhangend”, zegt Amerikakenner Diederik Brink.

Het debat in Philadelphia begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in de nacht van dinsdag op woensdag en duurt anderhalf uur. Voor zowel Trump als Harris staat veel op het spel. De twee zijn minder dan twee maanden voor de verkiezingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace in belangrijke swing states, staten die niet duidelijk politiek gekleurd zijn.

“Debatten hebben vaak nauwelijks impact op de peilingen, maar dit keer is het anders”, zegt Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het vorige debat, in juni, toen Biden door het ijs zakte, heeft enorm veel impact gehad. Het spektakelstuk van de vorige keer kan je nu misschien weer verwachten. En met de huidige situatie in de swing states, kan zelfs de kleinste impact in de peilingen grote gevolgen hebben voor de uitslag.”

Abortus

Harris (59) heeft een voordeel ten opzichte van Trump: haar relatieve onbekendheid bij het brede publiek, vertelt Brink. “Uit onderzoek blijkt dat kiezers helemaal niet zaten te wachten op opnieuw een strijd tussen Trump en Biden. De eerste partij die een nieuwe kandidaat naar voren zou schuiven, kon een bonus verwachten. Bovendien krijgt ze de kans om haar ideeën en stijl te introduceren. Wat dat betreft is ze nog een ongeschreven blad.”

Harris, die voor het debat dagenlang heeft geoefend in een hotel in Pittsburgh, voert stevig campagne voor pro-abortus-wetgeving. Een thema waar de Democraten al decennialang kiezers mee proberen te winnen, maar volgens Brink slaat het nu pas aan. “We zien zelfs dat in conservatieve staten de meerderheid van met name vrouwen zeggen: dit is iets wat we moeten oppakken.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Trump zorgde er als president juist voor dat het federale recht op abortus werd afgeschaft, wat door zijn kiezers als grote overwinning werd beschouwd. “Dat is waarom sociaalconservatieven door alle stormen heen zo loyaal aan hem blijven”, zegt Brink. Maar inmiddels is het ook een struikelblok geworden. “Twee derde van de Amerikanen zit hier niet op te wachten.”

Trump moet bewijzen dat hij stabiel is

Trump (78) heeft in de afgelopen jaren meerdere verkiezingsdebatten gevoerd, waarvan het meest recente in juni tegen Joe Biden. Tijdens dat debat kwam Biden nauwelijks uit zijn woorden en trok zich later terug als presidentskandidaat. Trump zette hem hard neer als iemand die de mentale scherpte miste om nog een termijn te dienen, maar nu keert die kritiek als een boemerang terug.

“Harris heeft soms moeite om uit details weg te blijven, Trump heeft moeite om uit te leggen hoe hij iets wil oplossen”, zegt Brink. Onlangs werd Trump bijvoorbeeld gevraagd naar zijn plannen om kinderopvang betaalbaar te maken. Hoewel hij lang aan het woord was, kwam er geen duidelijk antwoord. “Zijn verhalen zijn vaak onsamenhangend en vaag.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Brink: “Tijdens het vorige debat, toen Biden het zo moeilijk had, zei Trump dat het legitiem was om het te hebben over de mentale capaciteit en cognitieve functies van oude mannen die president willen worden. Nu is Biden weg, maar de vraag blijft staan. Lukt het Trump om zijn eigen vraag te beantwoorden?”

Trump nog altijd populair

Toch is het moeilijk te ontkennen dat Trump nog steeds enorm populair is bij zijn achterban. “Hij weet precies de juiste toon te raken bij een groot deel van de kiezers,” erkent Brink. “Hij heeft als president ook geleverd voor zijn achterban, waardoor ze hem trouw blijven. Hij heeft een ijzeren greep op zijn kiezers, maar hij moet ook de strijd aangaan om twijfelaars binnen te halen. Daar gaat de strijd nu over.”

Lees ook: 

Nek-aan-nekrace tussen Harris en Trump: op deze onderdelen scoren zij het beste 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer

Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie

Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester…

Lees meer

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer