Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Schrijver Jessica Durlacher zag een bevroren Israël: ‘Er heerst veel bitterheid en wanhoop’

Matthijs Meulblok

Schrijver Jessica Durlacher is tien maanden na de aanslag van Hamas in Israël op 7 oktober teruggekeerd om door het land te reizen. "Iedereen is er in een totale staat van alertheid", vertelt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

Durlacher komt zelf al jaren in Israël. Ook haar kinderen hebben er gestudeerd. Vorig jaar mei was ze in Israël en was er groot feest, omdat Israël 75 jaar bestond. "Maar er waren ook demonstraties tegen Netanyahu", vertelt ze.

Nu keerde ze terug, bijna tien maanden na de aanslag van Hamas op 7 oktober. "Het was een totaal andere sfeer", vertelt ze zichtbaar aangedaan. "Ten eerste waren er geen toeristen, dat is een ding. Maar iedereen is aangetast door dit verschrikkelijke verhaal. Wat er op 7 oktober is gebeurd, is wat Israël elke dag opnieuw wakker houdt. Het gevoel waardoor iedereen in een totale staat van alertheid is."

Luister de podcast van WNL Op Zondag:

'Israël bevroor op 7 oktober'

Durlacher sprak daar met de Israëlische schrijver Yossi Klein Halevi. "Hij zei: zoals het nu is, zo is het nog niet eerder geweest." Volgens Durlacher heeft Israël nooit eerder zoveel haat vanuit de buitenwereld ervaren. "Alles staat op Israël gericht op dit moment. 'We zijn bevroren op 7 oktober', zegt Klein Halevi eigenlijk. En dat voel je ook in hoe de sfeer in de ogen van de mensen op straat zie je dat. Tegelijkertijd zijn ze ook erg van: we moeten het redden en verdedigen."

De Israëlische bevolking is verdeeld, merkt de schrijver op. "Er heerst veel bitterheid en wanhoop. 'Hoe kan het dat men alleen maar die ene kant ziet? We proberen onszelf te verdedigen'."

Niets missen van WNL? Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief!

Kritiek uit eigen bevolking tegen Netanyahu

Anderzijds is er ook veel kritiek. Durlacher: "Zaterdagavond was er een gigantische rally in Tel Aviv waarbij veel mensen willen dat het alleen maar vrede wordt. Het is zo verscheurd."

Lang niet iedereen staat achter de keuzes van Netanyahu. Het maakt het dan ook lastig om begrip te kweken voor de acties van de Israëlische regering, omdat zij ook dingen doen waar veel Israëli's, ook in Nederland, niet achter staan, zoals de illegale nederzettingen op de Westbank.

"Dat is ingewikkeld", vertelt Durlacher. "Het is zo'n twisted story. Er is veel interne pijn en woede wederzijds tussen superrechts en superlinks. Veel mensen hebben het over wat Netanyahu allemaal fout doet. Tegelijkertijd moet je ook erkennen, wat Netanyahu nu verdedigt is de corridor tussen Egypte en Gaza. Dat is natuurlijk ook valide."

WNL Op Zondag terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Enerzijds is bekend dat de corridor verdedigt moet worden, omdat Hamas spullen en wapens vervoerd. "Tegelijkertijd moet je ook denken aan de gijzelaars. Israël heeft altijd het idee gehad of het morele gevoel uitgedragen: als een van ons aangetast wordt, moeten we hem redden. Dat zit heel erg diep en dat moet je blijven verdedigen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau