main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 september 2024 — 10:59

Boswijk (CDA) haalt uit naar Van der Plas: ‘Ondermijnende manier van politiek bedrijven’

CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk is kritisch op het landbouwbeleid van het nieuwe kabinet. “Veel mensen denken: alles wordt anders en beter. Ik denk dat het tegenovergestelde gaat gebeuren”, zegt de CDA’er, die terugblikt op een verhit onderonsje met BBB-leider Caroline van der Plas.

Deze week werd bekend dat landbouwminister Femke Wiersma wil breken met het natuurbeleid van haar voorganger. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waarin provincies plannen moeten maken om problemen met stikstof en waterkwaliteit aan te pakken, komt in zijn huidige vorm te vervallen.

Wiersma liet eerder al weten met het natuurbeleid een andere koers te willen varen. Ook ging in het hoofdlijnenakkoord dat de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB dit voorjaar sloten, een streep door een miljardenfonds waarmee de plannen van de provincies gefinancierd zouden worden.

‘Frustrerend en heel erg cynisch’

Boswijk maakt zich hier zorgen over, net zoals over ander plannen op landbouwgebied. “Het is heel erg frustrerend en heel erg cynisch”, zegt de Christendemocraat. “Waar ik heel veel complimenten heb gegeven aan de coalitie waar het gaat om wat ze doen voor Defensie – daar doen ze supergoed werk – vind ik het landbouwbeleid cynisch en onverantwoord. Ik vrees dat er heel veel mensen thuiskomen van een koude kermis.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij gaat verder: “Ik vind het heel verdrietig. Ik heb heel veel boeren ontmoet, dus bij alle verhalen heb ik een beeld. Veel mensen denken: alles wordt anders en beter. Ik denk dat het tegenovergestelde gaat gebeuren.”

Stevig debat met Van der Plas

Tijdens het debat over het Nationaal Programma Landelijk Gebied kwam Boswijk in een hevige discussie terecht met BBB-leider Caroline van der Plas. Zij beschuldigde enkele Kamerleden ervan minister Wiersma belachelijk te maken.

“Deze Kamer lacht de minister uit. Ze zeggen: we hebben er geen vertrouwen in dat deze minister met goede plannen komt. Dat wordt gedaan door mensen hier aan tafel, die een enorm grote puinhoop hebben gemaakt, waardoor er nu nieuwe dingen moeten gebeuren”, zei Van der Plas in reactie op een betoog van Boswijk.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Boswijk reageerde fel op deze beschuldiging. “Voorzitter, ik accepteer dit gewoon niet, de manier hoe ik hier word bejegend”, zei hij tijdens het debat. “Ik heb mij de afgelopen drie jaar helemaal het schijt gewerkt, omdat ik zie wat er speelt in de agrarische sector. En nu wordt er gezegd dat ik paniek aan het zaaien ben. En ik lach ik hier helemaal niemand uit, voorzitter. Ik lach hier niemand uit! En deze framing vind ik beneden alle peil.”

‘Ondermijnende manier van politiek bedrijven’

Twee dagen later legt de CDA’er uit: “Ik denk dat we moeten debatteren op de inhoud en we hadden echt een goed debat. Uit het niets werd er naar mij gewezen en gezegd dat ik iemand aan het uitlachen was, wat gewoon niet het verhaal was. Maar mensen die thuis kijken nemen dat voor waar aan. Dat frame wordt op je geplakt en dat is in het verleden vaker gebeurd. Dat is een heel lucratieve en ondermijnende manier van politiek bedrijven.”

Boswijk kan naar eigen zeggen “misschien wel een heel hoofdstuk” in zijn dagboek vullen over Van der Plas. Toch betuigt hij spijt. “Ik was er gewoon een beetje klaar mee. Ik kijk er niet met trots op terug en baal ervan dat dit is gebeurd. Maar ik had mezelf even niet in de hand en dacht: ho even, zo gaan we het niet doen.”

Lees ook: 

Boswijk (CDA) blij met investeringen in Defensie, maar: ‘Moeten naar 4 procent’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt in de eerste begroting van kabinet Schoof en kijken. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer

ME grijpt in bij demonstratie Ajax-supporters na vernielingen bij politiebureau

Bij het hoofdbureau van de politie aan de Marnixstraat in het centrum van Amsterdam heeft de ME ingegrepen bij een protest van Ajax-supporters. “Ondanks vele…

Lees meer

Alle op A12 aangehouden klimaatdemonstranten weer vrij

De twintig klimaatdemonstranten die zaterdagmiddag zijn aangehouden op de A12 in Den Haag voor belemmering en vernieling, zoals het spuiten van graffiti, zijn inmiddels weer…

Lees meer

GGD: bezuinigingen bedreigen gezondheid en veiligheid inwoners

Door de bezuinigingsplannen van het kabinet kan Nederland niet goed worden voorbereid op een nieuwe pandemie. De gezondheid en veiligheid van iedereen wordt daarmee in…

Lees meer

Ajax-supporters verzamelen zich op Leidseplein voor demonstratie

 Een paar honderd Ajax-supporters hebben zich op het Leidseplein in Amsterdam verzameld. Daar demonstreren zij sinds 14.30 uur tegen de politiestakingen waardoor de Amsterdamse club…

Lees meer

Migratie-expert noemt drie voorbeelden om asielinstroom in Nederland te beperken

Voor migratie-expert Dr. Jan van de Beek zijn er drie mogelijkheden voor het kabinet om de asielinstroom te beperken: ontmoedigen, het Australisch-model volgen of het…

Lees meer

Buitenlandminister Veldkamp hoopt dat VS toestemming geeft aan Oekraïne om langeafstandsraketten te gebruiken in Rusland

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn het er nog niet over eens om toestemming te geven aan Oekraïne, om met hun langeafstandswapens ook…

Lees meer

NSC-minister Caspar Veldkamp over Pieter Omtzigt: ‘Hij blijft onze leider’

Volgens NSC-minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is er vooralsnog geen sprake van dat de fractievoorzitter van NSC Pieter Omtzigt een andere rol zou moeten krijgen….

Lees meer