main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 september 2024 — 11:58

Ulysse Ellian (VVD): ‘Contact tussen Taghi, Saïd R. en Holleeder in EBI potentieel levensgevaarlijk’

Ridouan Taghi is verplaatst binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en zit nu op een afdeling met mede-Marengo-hoofdverdachte Saïd R. en Willem Holleeder. Op deze afdeling is contact mogelijk en dat is er ook geweest, laat Taghi’s detentieadvocaat Thomas van der Horst weten. “Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen hoe potentieel levensgevaarlijk dit is”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van der Horst zegt verbaasd te zijn door de overplaatsing. Taghi zit aan één kant van dezelfde afdeling en Holleeder en Saïd R. aan de andere kant. “Ze mogen samen geen activiteiten doen, maar ze kunnen elkaar wel zien, omdat de afdeling gescheiden is door glas”, zegt Ellian.

Hij waarschuwt al tweeënhalf jaar dat de EBI overvol en dat er te veel criminele kopstukken zitten. “Je moet heel snel nadenken of je iemand niet elders moet plaatsen, om de simpele reden dat je anders contacten krijgt tussen de gevaarlijkste criminelen. Dat blijkt vandaag zo te zijn.”

Geen volledige afzondering meer

Taghi zat sinds zijn uitlevering vanuit Dubai eind 2019 in nagenoeg volledige afzondering. Een groot deel van die tijd verbleef hij op de speciaal voor hem gebouwde afdeling E1. Eind juli is hij op de meer open afdeling A geplaatst. Daar zit hij nu met de eveneens tot levenslang veroordeelden Holleeder en R. Laatstgenoemde is net als hij een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Dat Taghi samen met R. op de afdeling zit, is opmerkelijk. De twee zijn hoofdverdachten in dezelfde strafzaak en zijn door de rechtbank veroordeeld voor betrokkenheid bij meerdere moorden. Het hoger beroep is nog in de voorbereidende fase.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Een van de redenen dat de 46-jarige Taghi de afgelopen jaren nagenoeg in isolatie moest doorbrengen, was omdat er werd gevreesd dat hij zijn criminele activiteiten vanuit de gevangenis zou voortzetten. Zijn eerdere advocaat, en tevens neef, Youssef T. is tot 5,5 jaar cel veroordeeld voor het doorspelen van berichten. Een andere advocaat, Inez Weski, wordt hiervan verdacht. Haar zaak moet nog voor de rechter komen.

‘EBI is humaan’

Taghi’s recent door Dubai uitgeleverde zoon Faissal T. zit nu op de eenpersoonsafdeling waar Taghi jarenlang zat. De advocaten van Faissal T. zijn daar zeer ontstemd over en noemen het “onmenselijk en buitenproportioneel”.

Ellian benadrukt dat Faissal T. het daar zelf naar heeft gemaakt. “We weten dat ze ontsnappingspogingen hebben beraamd. We weten dat Taghi opdrachten naar buiten heeft gegeven en dat zijn zoon leiding gaf aan het netwerk. Kortom, in sommige gevallen heb je voor topcriminelen zwaardere gevangenissen zodat ze hun activiteiten niet door kunnen zetten.”

De EBI is humaan, zegt Ellian. “Ik ben in andere gevangenissen in het buitenland geweest, waaronder in Italië en Amerika. Ik denk niet dat de familie Taghi daar had willen zitten. De omstandigheden zijn daar beduidend minder dan hier.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Faissal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. De 23-jarige T. is vorig jaar augustus in zijn woonplaats Dubai gearresteerd en zat sindsdien in de cel. De Verenigde Arabische Emiraten leverden hem eind juli uit aan Nederland.

Lees ook:

Ulysse Ellian (VVD): minder contactmomenten voor zware criminelen in Vught noodzakelijk

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer