Heijmans slaat alarm over asociaal gedrag automobilisten: medewerker met whiskyfles bekogeld en naar ziekenhuis
Bouwer Heijmans maakt zich "grote zorgen" over agressief gedrag van automobilisten bij wegafzettingen. Een medewerker van het bedrijf belandde dit jaar in het ziekenhuis nadat een whiskyfles tegen zijn hoofd werd gegooid. Volgens CEO Ton Hillen gebeuren dit soort incidenten "geregeld".
"Als ik kijk wat onze mensen over zich heen krijgen. Dat is niet goed", zegt Hillen in het radioprogramma Sven op 1. "Als ik zie hoe automobilisten rode kruizen negeren; er is veel weerstand. Maar mensen, we doen dat niet voor niets! Wij zijn die wegen aan het verbeteren voor u als weggebruiker. Laten we die wegwerkers dan ook een beetje respecteren."
Een medewerker werd een halfjaar geleden zelfs bekogeld met een fles whiskey. "Echt waar", verzucht Hillen. "Gelukkig was het de eerste keer dat een medewerker naar het ziekenhuis moest. Hij had een hersenschudding, maar heeft geen blijvend letsel. Er gebeuren weleens meer dingen in Nederland waarvan je denkt: jongens, dit gaat de normen te buiten."
De dader is niet gepakt, zegt Hillen. "We maken ons grote zorgen. Gelukkig trekken we heel goed op met Rijkswaterstaat om het veiliger te maken."
Luister dit gesprek terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Rode kruizen
Hillen wijst erop dat medewerkers niet alleen fysiek worden aangevallen. Automobilisten negeren ook steeds vaker rode kruizen, wat leidt tot levensgevaarlijke situaties. Per jaar worden zo'n 20 tot 25 pijlwagens omver gereden. "Hoeveel vrachtwagens wel niet die wagens aanrijden omdat chauffeurs andere dingen aan het doen zijn... Mensen, let alsjeblieft een beetje op elkaar."
Slechts sporadisch worden dit soort asocialen op de bon geslingerd, constateert Hillen. "Je kunt niet overal handhaven, dat begrijp ik. Het gaat er ook om hoe wij hier als maatschappij mee omgaan."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Volgens Hillen is mede vanwege personeelstekorten vaak niet mogelijk om wegen (enkel) 's avonds en 's nachts af te sluiten, wanneer er minder verkeer op de weg is. Hij herhaalt zijn boodschap: "Mensen, ik roep het op: toon respect voor de mensen die bezig zijn om die wegen weer up to date te maken."
'Den Haag, schep duidelijkheid'
Ondertussen kijkt de CEO van één van de grootste bouwers van ons land ook naar Den Haag. Hij roept het kabinet op duidelijkheid te scheppen voor bouwers. “Waar gaan we wonen? We moeten niet te lang praten, we moeten nu bouwen.” Hij waarschuwt: “Het aanbod moet worden vergroot.”
Tekst gaat verder onder X.
Ton Hillen, CEO van Heijmans, roept het kabinet op snel duidelijkheid te scheppen voor bouwers. “Waar gaan we wonen? We moeten niet te lang praten, we moeten nu bouwen.” Hij waarschuwt Den Haag: “Het aanbod moet worden vergroot.” #WNL pic.twitter.com/8dRnJ9eLk2
— Sven op 1 (@Sven_op_1) September 5, 2024
Hij vreest voor verdere vertragingen door politieke discussies over wet- en regelgeving, nadat minister Wiersma (Landbouw) gisteren opriep het Nationaal Programma Landelijk Gebied van tafel te vegen. "Dat baart mij zorgen. De vraag is: wie gaat erover, de Nederlandse regering of Europa? En laten we alsjeblieft de stikstofuitstoot niet vergeten. Die moet naar beneden."
Hij roept ook op om goed na te denken over waar we bouwen: "Waar hebben we economische groei, waar is natuur, landschap en milieu belangrijk en waar gaan we wonen? Laten we die keuzes alsjeblieft goed maken." De CEO acht het niet onmogelijk om binnen tien jaar 1,1 miljoen nieuwe huizen te bouwen. "Als we tempo maken met de adequate plancapaciteit, dan denk ik dat het kan."