Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Er staan ons nog veel turning points te wachten vóór de Amerikaanse verkiezingen: ‘Het is een cultuuroorlog geworden’

Het is nog twee maanden tot de Amerikaanse verkiezingen en Amerikakenner Raymond Mens verwacht dat er nog een hoop staat te gebeuren voor mensen naar de stemhokjes gaan. "Er staat enorm veel op het spel", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"De Amerikaanse politiek is nooit saai, maar dit jaar zeker niet. Het is de grootste politieke show op aarde", vindt Mens. Dat blijkt wel uit wat er de afgelopen maanden allemaal heeft plaatsgevonden in de VS. Zo was er het veelbesproken debat tussen Donald Trump en Joe Biden, wat voor de huidige president het begin van het einde van zijn kandidaatschap betekende.

Of neem de moordaanslag op Trump tijdens zijn toespraak op een campagnebijeenkomst in Butler, Pennsylvania. Niet veel later zorgde de Democraten voor een schokgolf door Kamala Harris naar voor te schuiven. En niet te vergeten: alle rechtszaken waar Trump in verwikkeld is.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

"Ik verwacht nog wel een aantal andere momenten", aldus Mens. Bijvoorbeeld het eerste presidentsdebat tussen Trump en Harris, dat voor 10 september op de planning staat. In aanloop naar dat debat was er discussie ontstaan over of de microfoons aan moeten van de kandidaat die niet aan het woord is. Besloten is dat de microfoons op dat moment uitblijven, iets waar de Democraten niet blij mee zijn. Zij denken dat Trump straks onhandige uitspraken in stilte doet.

Er staat veel op het spel

Voor beide presidentskandidaten staat er veel op het spel, zegt Mens. Bijvoorbeeld de rechtszaken van Trump. Mens verwacht dat dit geen grote rol gaat spelen bij de verkiezingen. "De belangrijkste rechtszaken over 6 januari, de Capitoolbestorming, en de geheime documenten, zijn allemaal vertraagd en komen niet meer voor de verkiezingen aan bod."

Desalniettemin toont het aan "hoe veel er voor Trump op het spel staat". Mocht Trump uiteindelijk in het Witte Huis zijn onderkomen vinden, kan hij "al die rechtszaken als sneeuw voor de zon doen laten verdwijnen". Mag de oud-president na de verkiezingen niet met de scepter zwaaien, "gaan al die rechtszaken door en komt ook zijn zakenimperium in gevaar".

Mens ziet dat de Verenigde Staten enorm verdeeld zijn. "Deze verkiezingen zijn een cultuuroorlog geworden. Ze gaan over wat Amerika is. Wie hoort er wel en wie hoort er niet bij." Hij denkt dat er grimmig aan toe kan gaan. "De ene partij zegt: met Trump krijgen we een dictator. De andere partij zegt: als Harris wint, gaat het land kapot. Hoe ga je dan na die verkiezingen je verlies toegeven?"

'Harris moet flink winnen'

Volgens de laatste peilingen ziet het er goed uit voor Kamala Harris. Ze heeft meer stemmen, hoewel dat in de VS niet alles zegt. "Als het al iets zegt, zegt het dat het hele spannende verkiezingen gaan worden", zegt Mens. In Amerika gaat het namelijk niet om het aantal stemmen, maar om het aantal kiesmannen die je krijgt.

Het kan zomaar dat Harris meer stemmen krijgt dan Trump, maar het presidentschap aan haar concurrent moet laten omdat hij meer kiesmannen heeft binnengehaald. Dat overkwam Hilary Clinton bij de presidentsverkiezingen van 2016. Zij haalde bijna drie miljoen meer stemmen dan Trump, maar verloor de verkiezingen omdat Trump in meer staten de grootste was en dus meer kiesmannen had.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Harris moet flink meer stemmen halen om van Trump te winnen. Als zij achterstaat in de peilingen, is het einde verhaal voor de Democraat. "Gezien de huidige verdeling in het kiesstelsel is zij dan kansloos. Een Democraat moet altijd meer stemmen halen. Harris kan niet een beetje winnen, maar moet flink winnen om daadwerkelijk president te worden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau