main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 september 2024 — 12:55

Er staan ons nog veel turning points te wachten vóór de Amerikaanse verkiezingen: ‘Het is een cultuuroorlog geworden’

Het is nog twee maanden tot de Amerikaanse verkiezingen en Amerikakenner Raymond Mens verwacht dat er nog een hoop staat te gebeuren voor mensen naar de stemhokjes gaan. “Er staat enorm veel op het spel”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De Amerikaanse politiek is nooit saai, maar dit jaar zeker niet. Het is de grootste politieke show op aarde”, vindt Mens. Dat blijkt wel uit wat er de afgelopen maanden allemaal heeft plaatsgevonden in de VS. Zo was er het veelbesproken debat tussen Donald Trump en Joe Biden, wat voor de huidige president het begin van het einde van zijn kandidaatschap betekende.

Of neem de moordaanslag op Trump tijdens zijn toespraak op een campagnebijeenkomst in Butler, Pennsylvania. Niet veel later zorgde de Democraten voor een schokgolf door Kamala Harris naar voor te schuiven. En niet te vergeten: alle rechtszaken waar Trump in verwikkeld is.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Ik verwacht nog wel een aantal andere momenten”, aldus Mens. Bijvoorbeeld het eerste presidentsdebat tussen Trump en Harris, dat voor 10 september op de planning staat. In aanloop naar dat debat was er discussie ontstaan over of de microfoons aan moeten van de kandidaat die niet aan het woord is. Besloten is dat de microfoons op dat moment uitblijven, iets waar de Democraten niet blij mee zijn. Zij denken dat Trump straks onhandige uitspraken in stilte doet.

Er staat veel op het spel

Voor beide presidentskandidaten staat er veel op het spel, zegt Mens. Bijvoorbeeld de rechtszaken van Trump. Mens verwacht dat dit geen grote rol gaat spelen bij de verkiezingen. “De belangrijkste rechtszaken over 6 januari, de Capitoolbestorming, en de geheime documenten, zijn allemaal vertraagd en komen niet meer voor de verkiezingen aan bod.”

Desalniettemin toont het aan “hoe veel er voor Trump op het spel staat”. Mocht Trump uiteindelijk in het Witte Huis zijn onderkomen vinden, kan hij “al die rechtszaken als sneeuw voor de zon doen laten verdwijnen”. Mag de oud-president na de verkiezingen niet met de scepter zwaaien, “gaan al die rechtszaken door en komt ook zijn zakenimperium in gevaar”.

Mens ziet dat de Verenigde Staten enorm verdeeld zijn. “Deze verkiezingen zijn een cultuuroorlog geworden. Ze gaan over wat Amerika is. Wie hoort er wel en wie hoort er niet bij.” Hij denkt dat er grimmig aan toe kan gaan. “De ene partij zegt: met Trump krijgen we een dictator. De andere partij zegt: als Harris wint, gaat het land kapot. Hoe ga je dan na die verkiezingen je verlies toegeven?”

‘Harris moet flink winnen’

Volgens de laatste peilingen ziet het er goed uit voor Kamala Harris. Ze heeft meer stemmen, hoewel dat in de VS niet alles zegt. “Als het al iets zegt, zegt het dat het hele spannende verkiezingen gaan worden”, zegt Mens. In Amerika gaat het namelijk niet om het aantal stemmen, maar om het aantal kiesmannen die je krijgt.

Het kan zomaar dat Harris meer stemmen krijgt dan Trump, maar het presidentschap aan haar concurrent moet laten omdat hij meer kiesmannen heeft binnengehaald. Dat overkwam Hilary Clinton bij de presidentsverkiezingen van 2016. Zij haalde bijna drie miljoen meer stemmen dan Trump, maar verloor de verkiezingen omdat Trump in meer staten de grootste was en dus meer kiesmannen had.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Harris moet flink meer stemmen halen om van Trump te winnen. Als zij achterstaat in de peilingen, is het einde verhaal voor de Democraat. “Gezien de huidige verdeling in het kiesstelsel is zij dan kansloos. Een Democraat moet altijd meer stemmen halen. Harris kan niet een beetje winnen, maar moet flink winnen om daadwerkelijk president te worden.”

Lees ook:

Ongewenste campagneactiviteiten op begraafplaats door Trump

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Staatssecretaris Defensie: ‘Nederlanders moeten rekening houden met mogelijke dreiging’

Donderdag presenteerde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB) samen met Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) de Defensienota. Zo zal het ministerie 2,4 miljard extra gaan uittrekken…

Lees meer

Wopke Hoekstra: ‘Goed dat Wilders in gesprek gaat met Zelenski’

Eurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt het goed dat PVV-leider Geert Wilders in gesprek is gegaan met de Oekraïense president Zelenski….

Lees meer

Hoekstra over toekomstige portefeuille: ‘Het economische domein en handel past bij mijn achtergrond’

Aanstaande woensdag zou voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de portefeuilleverdeling klaar moeten hebben voor de Europese Commissie. Hoekstra weet nog niet…

Lees meer

Cannabis legaliseren kan Nederlandse economie honderden miljoenen per jaar opleveren, zegt hoogleraar

Het legaliseren van cannabis kan Nederland honderden miljoenen euro’s per jaar opleveren. Dat zegt hoogleraar en grondlegger van het wietexperiment André Knottnerus in Stand van…

Lees meer

Herdenking in Kamp Vught, tachtig jaar na Dolle Dinsdag

In herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag stilgestaan bij de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944. De ontruiming van het SS-kamp in…

Lees meer

Wilders praat met Zelenski over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer