main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 september 2024 — 12:08

Richard H. vermoordde zijn gezin, maar zit niet meer in tbs-kliniek: ‘Raakt aan de discussie’

De tbs-maatregel van Richard H., die negentien jaar geleden zijn vrouw en twee jonge dochters vermoordde, is met één jaar verlengd, maar de dwangverpleging wordt voorwaardelijk beëindigd. De uitspraak zorgt voor onbegrip bij nabestaanden, maar ook de samenleving stelt vragen over dit soort uitspraken, ziet misdaadjournalist van WNL Maaike Timmerman.

Als H. zich komend jaar aan alle voorwaarden houdt, kan de rechtbank over een jaar besluiten om de tbs definitief te beëindigen. H. zegt dat hij een ander mens is geworden en wil van zijn tbs-behandeling af, vertelt Timmerman, die dinsdag bij de uitspraak in de rechtbank in Den Haag aanwezig was.

“Even voor je beeld: Richard H. heeft negentien jaar geleden zijn vrouw Claudia en zijn dochtertjes, Marieke en Charlotte van 5 en 3 jaar oud, om het leven gebracht”, vertelt de presentator van Het Misdaadbureau in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat deed hij omdat hij zijn Poolse minnares thuis wilde ontvangen. Zij zou dat weekend op bezoek komen en toen heeft H. het ergst denkbare gedaan.”

Op vrijdag bracht hij zijn vrouw en kinderen om het leven, maandag stapte H. naar de politie om zijn gezin als vermist op te geven. “Hij stelde zich op als een zorgzame en bezorgde vader. Hij heeft zelfs nog meegeholpen met zoeken. Uiteindelijk bleek dat hij het zelf gedaan had.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

H. werd veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Timmerman: “We zijn nu 19 jaar verder en nu komt hij in aanmerking om van die tbs af te komen. De rechter heeft gisteren voor een tussenoplossing gekozen, een soort tbs-light. H. mag uit de kliniek, woont al een paar maanden buiten de kliniek en zegt zelf dat dat goed gaat. Hij staat ook niet meer onder toezicht van de tbs-behandelaars, maar van de reclassering.”

Nabestaanden verbaasd

Ruud en Corry van Veen, de ouders en de grootouders van de slachtoffers, hebben moeite met de uitspraak. “Dit is geen moedige beslissing, ze hebben geen ballen getoond. Het is tbs, maar zonder dwang. Het is een tussenoplossing. Ze hadden gewoon moeten doen wat het Openbaar Ministerie wilde: die dwangverpleging erop laten”, zeggen ze in het AD.

Als de rechter had gekozen om de dwangverpleging te laten staan, moest H. voorlopig in de tbs-kliniek blijven. Timmerman: “De ouders van Claudia zijn bang dat deze man toch nog steeds een gevaar is voor de samenleving. En dat raakt aan die tbs-discussie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Volgens Timmerman begrijpen mensen soms niet waarom tbs’ers op vrije voeten komen, bijvoorbeeld tijdens een verlof. Maar zo’n verlof is niet voor niets. Ze legt uit: “Als je niet behandelbaar blijkt te zijn, kun je op de longstay-afdeling terechtkomen. Maar tbs is er in principe op gericht om mensen veilig te laten terugkeren in de maatschappij, als dat kan. Ik vroeg me af: is iemand dan genezen? Maar eigenlijk maken ze een risicoanalyse.”

‘De verhalen maken het moeilijk’

In dat proces worden nabestaanden amper betrokken, zo werd duidelijk tijdens een gesprek dat Timmerman vrijdag in Het Misdaadbureau voerde met Saskia Wolters. Haar broer werd vermoord door iemand die in een tbs-kliniek zit. “Er is vanuit de kliniek totaal geen communicatie met ons”, zei Wolters. Timmerman: “Voor nabestaanden en slachtoffers is dat ongelofelijk moeilijk.”

Ze gaat verder: “In de kliniek draait het allemaal om de patiënt. Dat is ergens logisch, want dat is degene die behandeld wordt, daar hebben de deskundigen een oordeel over. Maar voor nabestaanden rakelt het altijd iets op. Uiteindelijk komt het er in de kern denk ik op neer dat zij gehoord willen worden. Ook zij willen een stem hebben.”

Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau over tbs. De tekst gaat hieronder verder. 

Nieuwe wetgeving die volgend jaar in werking treedt, moet ervoor zorgen dat nabestaanden spreekrecht krijgen tijdens tbs-verleningszaken, vertelt Timmerman. Ze kijkt uit naar de documentaire ‘Tbs: aan de andere kant’ van Jessica Villerius, die bijna drie jaar rondliep in een tbs-kliniek. De 2Doc geeft het grote publiek inkijkje in het reilen en zeilen in zo’n kliniek.

Timmerman: “Als je naar de cijfers kijkt, dan zie je dat tbs goed werkt, veel beter dat wanneer iemand na de gevangenis buiten komt. Dan gaat bijna de helft binnen twee jaar weer in de fout. Bij tbs is dat nog minder dan 20 procent. Maar dat zijn de cijfers, dit zijn de verhalen erachter”, doelt ze op de gesprekken die ze voerde in haar podcast en verhalen uit de documentaire. “Dat maakt het zo moeilijk.”

Lees ook: 

Saskia’s broer werd doodgestoken door psychiatrisch patiënt: ‘Vreselijk idee dat hij na tbs vrijkomt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Kijk hier terug!

ME grijpt in bij demonstratie Ajax-supporters na vernielingen bij politiebureau

Bij het hoofdbureau van de politie aan de Marnixstraat in het centrum van Amsterdam heeft de ME ingegrepen bij een protest van Ajax-supporters. “Ondanks vele…

Lees meer

Alle op A12 aangehouden klimaatdemonstranten weer vrij

De twintig klimaatdemonstranten die zaterdagmiddag zijn aangehouden op de A12 in Den Haag voor belemmering en vernieling, zoals het spuiten van graffiti, zijn inmiddels weer…

Lees meer

GGD: bezuinigingen bedreigen gezondheid en veiligheid inwoners

Door de bezuinigingsplannen van het kabinet kan Nederland niet goed worden voorbereid op een nieuwe pandemie. De gezondheid en veiligheid van iedereen wordt daarmee in…

Lees meer

Ajax-supporters verzamelen zich op Leidseplein voor demonstratie

 Een paar honderd Ajax-supporters hebben zich op het Leidseplein in Amsterdam verzameld. Daar demonstreren zij sinds 14.30 uur tegen de politiestakingen waardoor de Amsterdamse club…

Lees meer

Migratie-expert noemt drie voorbeelden om asielinstroom in Nederland te beperken

Voor migratie-expert Dr. Jan van de Beek zijn er drie mogelijkheden voor het kabinet om de asielinstroom te beperken: ontmoedigen, het Australisch-model volgen of het…

Lees meer

Buitenlandminister Veldkamp hoopt dat VS toestemming geeft aan Oekraïne om langeafstandsraketten te gebruiken in Rusland

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn het er nog niet over eens om toestemming te geven aan Oekraïne, om met hun langeafstandswapens ook…

Lees meer

NSC-minister Caspar Veldkamp over Pieter Omtzigt: ‘Hij blijft onze leider’

Volgens NSC-minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is er vooralsnog geen sprake van dat de fractievoorzitter van NSC Pieter Omtzigt een andere rol zou moeten krijgen….

Lees meer

Waarom jij meer kwijt bent aan abonnementen dan je doorhebt

We leven tegenwoordig in een ware leasemaatschappij. Auto’s, telefoons, wasmachines en meubels; veel mensen leasen het liever dan dat ze het kopen. Alleen hebben mensen…

Lees meer

Duitse politie belooft zo min mogelijk hinder aan de grens door paspoortcontroles

De Duitse politie heeft meer duidelijkheid gegeven over hoe de paspoortcontroles bij de grenzen er vanaf maandag uit zullen zien. De Bundespolizei zegt dat er…

Lees meer

Van oude tunnels tot kastelen: duizenden monumenten te bezoeken op Open Monumentendag

Zeker 5000 monumenten openen dit weekend hun deuren voor Open Monumentendag. Bezoekers kunnen gratis een kijkje nemen in allerlei kastelen, pakhuizen, tunnels en kerken. Het…

Lees meer

Prinsenmeer van Peter Gillis moet uiterlijk morgen zijn verlaten

Prinsenmeer in het Brabantse Ommel, het park van ‘Massa is Kassa’-koning Peter Gillis moet uiterlijk zondag helemaal leeg zijn. Houdt de parkeigenaar daar geen rekening…

Lees meer