Enorme domper voor huurders: hoogste stijging in 30 jaar kost hen ‘tientallen euro’s extra per maand’
De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo'n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.
"De inflatie die wij de afgelopen jaren hadden, werkt nog even door", verklaart econoom Nic Vrieselaar de stijging van de huurprijzen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
In tijden van de inflatie- en energiecrisis, werd de huurprijsstijging door het kabinet gemaximeerd. Nu staat de afspraak dat de huurprijs net zo hard mag meestijgen met de stijging van de cao-lonen. "En die stijgen hard, om de inflatie goed te maken", vertelt Vrieselaar. "Het betekent uiteindelijk dat heel veel huurders tientallen euro's per maand meer kwijt zijn."
Oproep aan kabinet
De Woonbond roept het kabinet op in actie te komen, met het verzoek om het cao-loon los te koppelen van de huurprijs. Vrieselaar snapt de oproep, maar vertelt er ook bij dat het kabinet daar al een hoop aan doet. "Het kabinet heeft de huren al een beetje beteugeld."
In eerste instantie door de huren niet te laten meestijgen met de inflatie, die een tijd geleden nog tussen de 10 en 15 procent lag. Als het kabinet dat wel had toegestaan, waren huurders honderden euro's per maand meer kwijt geweest.
Vrieselaar belicht ook de kant van de verhuurder, die ook te maken heeft met hogere kostenposten. "Het is altijd een beetje schipperen tussen hoe hard de prijzen mogen stijgen dat je het betaalbaar houdt en voorkomt dat huurders in de financiële problemen komen. En hoe je ervoor zorgt dat de huurprijsstijging rechtdoet aan de gestegen kosten van onderhoud voor de verhuurder. Dat is heel erg lastig."
Vrieselaar vindt de huurprijsstijging van nu "wel heel erg hard", maar denkt dat dit in de toekomst kan veranderen. "De inflatie is nu wat te hoog en als dat wat minder wordt, zullen de huurprijsstijgingen volgend jaar automatisch wat meer meevallen."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Hardste stijging bij sociale huurwoning
De huurprijs van sociale huurwoningen zijn volgens het CBS het hardst gestegen. Woningcorporaties lieten de huren 5,6 procent stijgen. Andere verhuurders vroegen voor dezelfde soort woningen 5,7 procent meer. Dat is bijna gelijk aan de maximale verhoging die de overheid heeft bepaald: vanaf 1 juli geldt een maximale stijging van 5,8 procent. De huurprijzen in de vrijesector stegen met 5 procent. Vanaf 1 januari mag in die sector de huurprijs met maximaal 5,5 procent stijgen.
Van heel Nederland krijgen Rotterdammers met de hoogste stijging te maken: 5,9 procent. Dat is een stuk minder in vergelijking met Amsterdam, waar huurders met een stijging van 5,2 procent te maken kregen. Gekeken naar provincies, is de huurstijging het hoogst in Drenthe, met 5,8 procent.