Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kritiek op huurwet neemt verder toe, maar VVD wil geen jojobeleid: ‘Rust is ook belangrijk’

Rick Hartkamp

De kritiek op het beleid rondom de wooncrisis zwelt steeds verder aan. Toch wil het kabinet de huidige wetgeving, waaronder de controversiële huurwet die sinds juli van kracht is, niet direct weer op de schop gooien, vertelt VVD-leider Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De woningcrisis is een topprioriteit, maar rust is ook belangrijk."

Het gevolg van de nieuwe huurwet is dat een gedeelte van het middensegment en de sociale sector minder hoeft te betalen voor hun huurwoning, aan de hand van een puntensysteem dat is ingevoerd. Verhuurders kunnen ervoor kiezen het huis aan een ander te verhuren of het huis in de markt te zetten, wat door de wet vaak een aantrekkelijkere optie is. De huurders blijven op die manier met lege handen achter.

Oud-woonminister De Jonge wilde met de huurwet de markt aantrekkelijker maken, maar voor investeerders wordt het tegenovergestelde bereikt, met alle gevolgen van dien. "Verzekeringsmaatschappijen willen ook niet meer investeren. Het is de omgekeerde beweging", ziet FD-journalist Jean Dohmen.

Yeşilgöz geeft aan dat er vooral naar deskundigen moet worden geluisterd om de wooncrisis aan te pakken in plaats van enkel naar politiek Den Haag. "Zij komen met regels waarvan mensen in de markt continu zeggen: dit helpt mij echt niet."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

'Stop het jojobeleid'

Of de huidige woonminister Mona Keijzer (BBB) de plannen van De Jonge gelijk moet terugdraaien, is ook weer een lastig vraagstuk. Onder commerciële partijen in de woningbouw is namelijk een enquête verricht, waaruit de voornaamste klacht richting de politiek het stoppen van het jojobeleid is. "Er zijn goede redenen om deze wet weer de nek om te draaien. Alleen is het ook verstandig om het even aan te zien", aldus Dohmen.

Yeşilgöz verwacht niet dat de huurwet van De Jonge alsnog sneuvelt, ondanks de impasse tussen de partijen over de aanpak van de huurcrisis. VVD en BBB stemden tegen de wet, PVV en NSC stemden voor. "Rust is ook belangrijk, maar dan moet je zeker kijken naar het in balans brengen van de ongewenste effecten."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Aan De Telegraaf somde Keijzer op wat er allemaal moet gebeuren. "Wat er gebouwd wordt, moet minder duur zijn. We gaan kijken naar de stapeling van regels in Nederland. Procedures moeten verkort worden. We moeten deze woningen zo snel mogelijk toevoegen."

Dohmen noemt de crisis één grote cocktail. Het uit de grond stampen van honderdduizend woningen per jaar vindt hij daarom ook een twijfelachtige doelstelling. "Hoeveel ruimte heb je om te bouwen? Hoelang duren bezwaarprocedures? Welke eisen stel je aan de nieuwbouw?"

Overdrachtsbelasting lager?

In aanloop naar Prinsjesdag zijn inmiddels plannen uitgelekt over het verlagen van de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers en projectontwikkelaars. Dohmen legt uit: "Voor starters kan de overdrachtsbelasting nul procent zijn, maar voor de meeste mensen is dat twee procent." De overdrachtsbelasting is de laatste jaren alleen steeds verder verhoogd, van zes naar acht naar tien procent voor beleggers. En daar knelt het.

Investeren wordt daardoor nog onaantrekkelijker, waardoor het kabinet van plan is de hoge overdrachtsbelasting terug te draaien naar acht procent. Alsnog een hoog percentage, onderstreept Dohmen, omdat het nog altijd meer is dan de zes procent die het vóór 2021 was.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau