main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Zeven op de tien herkent het logo van Fairtrade.
Goedemorgen Nederland - 29 augustus 2024 — 10:58

Onderzoek: een op drie weet niet of milieulabels echt of nep zijn

Een op de drie consumenten kan betrouwbare en onafhankelijke duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van neplogo’s of valse claims. Dit meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal na onderzoek onder ruim duizend mensen.

Het onderzoek draaide om duurzaamheidslabels die niet op voedingsmiddelen staan, maar bijvoorbeeld op schoonmaakmiddelen en cosmetica. In het onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction kregen deelnemers logo’s te zien van bestaande keurmerken en een die nep is. Zo dachten veel deelnemers een niet-bestaand logo te herkennen.

Groen logo

“Dit illustreert hoe eenvoudig het is om mensen met een willekeurig ‘groen’ logo de indruk te geven dat ze een product met een erkend keurmerk aanschaffen. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de consumenten hierdoor wordt misleid”, zegt Paulien van der Geest, expert keurmerken bij Milieu Centraal.

Consumenten willen volgens de voorlichtingsorganisatie meer duidelijkheid over de betrouwbaarheid van logo’s en meer onafhankelijke controle. Van de ondervraagden wil 43 procent een verbod op misleidende logo’s of nepkeurmerken, meldt Milieu Centraal. “Helaas zijn er ook talloze logo’s die de indruk wekken dat een product is gecertificeerd terwijl dat niet zo is. Consumenten denken hierdoor een product met keurmerk te kopen, maar worden eigenlijk misleid”, aldus Van der Geest.

Op de verpakking worden volgens haar bijvoorbeeld logo’s met een ‘groene’ uitstraling of afbeeldingen van blije dieren gezet om milieu- of diervriendelijkheid te suggereren. Maar op het product staan dan geen onafhankelijk gecontroleerde keurmerken die de claims ondersteunen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) treedt hiertegen op en kan daarbij stevige boetes uitdelen, benadrukt ze.

70 procent herkent Fairtrade

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat vier op de tien consumenten zeggen bereid te zijn meer te betalen voor een non-foodproduct met een betrouwbaar milieukeurmerk. Bijna de helft (46 procent) zegt volgens Milieu Centraal vaker te willen letten op duurzaamheidskeurmerken. Volgens het onderzoek herkende 45 procent van de mensen het EU Ecolabel, het officiële Europese milieukeurmerk voor non-foodproducten. Daarnaast kenden ruim zeven op de tien deelnemers het logo van Fairtrade.

Lees ook:

Consumentenbond: merendeel dropshippers voldoet niet aan regels

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer