main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 27 augustus 2024 — 11:58

VVD pleit voor ontmoedigen arbeidsmigratie: ‘Samenleving piept en kraakt’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen pleit voor het sterk ontmoedigen van de komst van arbeidsmigranten. “Als je volgens sommige schattingen meer dan 1,2 miljoen arbeidsmigranten hebt, dan moet je als maatschappij jezelf afvragen: is dit hoeveel mensen wij van buiten naar hier willen halen?”, zegt Aartsen maandagavond in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Aartsen schreef een nieuwe visie op migratie, die door de fractie van zijn partij is omarmd. Het moet minder en het moet slimmer, bepleit hij in een opiniestuk in het AD. De VVD was weliswaar al streng op migratie, maar niet waar het ging om arbeidsmigranten. Wat Aartsen betreft komt daar verandering in.

“Arbeidsmigratie is een ingewikkeld onderwerp. In het beginsel is het een positieve ontwikkeling. Het is goed voor onze economie, ondernemers hebben er baat bij. Dat is de reden dat wij jarenlang zeiden: je moet niet zomaar arbeidsmigratie beperken”, zegt Aartsen.

Maar de huidige aantallen zijn ‘zorgwekkend groot’. “De schattingen lopen inmiddels uiteen van 700 duizend tot 1,2 miljoen arbeidsmigranten die op dit moment in Nederland zijn. Dan moet je zeggen: kunnen we niet kijken hoe je dat op een slimme economische manier kan afremmen”.

Luister WNL Haagse Lobby terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Fiscale voordelen

De liberaal wil de fiscale voordelen die arbeidsmigratie stimuleren, terugdraaien. “Een ander voorstel wat wij doen is: zorg er nou voor dat ondernemers gaan investeren in robotisering en automatisering. Je kunt niet alles robotiseren. Het schoonmaken van een hotelkamer wordt dan bijvoorbeeld heel lastig. Maar er zijn echt productieprocessen die op dit moment draaien op arbeidsmigratie, die je zou kunnen robotiseren. Het is goed om ondernemers daar een handje bij te helpen.”

Aartsen wil geen Haagse decreten opleggen. “Laat het alsjeblieft aan de vrije markt over, zeg ik als liberaal. Maar je kan natuurlijk wel met sectoren in gesprek. In de land- en tuinbouw, slachterijen en distributiecentra zijn productieprocessen met veel arbeidsmigranten.”

‘Dit zal consequenties hebben’

Het verminderen van arbeidsmigratie kan invloed hebben op de prijzen, geeft hij toe. “Ik zeg altijd: als een politicus een verhaal houdt dat alleen maar halleluja is, dan moet je hem nooit vertrouwen. Ik heb heel duidelijk gezegd: dit zal consequenties hebben.”

“Maar”, zegt het Kamerlid, “als je volgens sommige schattingen meer dan 1,2 miljoen arbeidsmigranten hebt, dan moet je als maatschappij jezelf afvragen: is dit hoeveel mensen wij van buiten naar hier willen halen? Je ziet dat de samenleving piept en kraakt, qua huizen, zorg en onderwijs. We moeten het totaal aan migratie terugbrengen, zowel asielmigratie als studiemigratie en arbeidsmigratie.”

Tekst gaat verder onder X. 

Toptalenten

Zijn plannen staan innovatie niet in de weg, denkt Aartsen. “We moeten kiezen voor wat we écht nodig hebben en wat mij betreft zijn dat ook toptalenten en vakkrachten. De staatscommissie Van Zwol zegt terecht dat wij in Nederland niet voorop lopen als het gaat om het aantrekken van talent. Juist door de grootschalige, laagproductieve arbeidsmigranten te beperken, kun je een extra regeling voor toptalenten mogelijk maken en dat juist wel fiscaal aantrekkelijk maken. Daar pleit ik voor.”

De effecten van zijn plannen zijn niet direct meetbaar, erkent Aartsen. “Het gaat met name om de beweging: daar waar het kan geen gebruik meer maken van arbeidsmigranten, maar investeren in robotisering en automatisering.”

Dat Aartsen zijn visie deelt via een opiniestuk in het AD, past volgens hem in de nieuwe politieke realiteit. “We zitten in een extraparlementaire samenwerking. Dat betekent dat dit het verhaal is van de VVD voor de komende jaren. De minister is druk bezig om een regeerprogramma te schrijven. Het is aan hem om dit wel of niet over te nemen. Als hij steun wil van de VVD voor plannen op arbeidsmigratie, dan doet hij er wijs aan om te copypasten.”

Lees ook: 

Defensie-industrie schudt politiek wakker: ‘We moeten de dreiging met z’n allen voelen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer