main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 27 augustus 2024 — 09:54

Consumentenbond: merendeel dropshippers voldoet niet aan regels

Dropshippers maken er een puinhoop van, meldt de Consumentenbond op basis van een onderzoek naar honderd websites van deze verkopers. De webwinkels houden zich vaak niet aan de wettelijke regels voor onlineverkoop. Ook zijn consumenten ontevreden over de verkopers door lange levertijden, tegenvallende kwaliteit, hoge retourkosten en slechte bereikbaarheid.

Dropshippers zijn webwinkels zonder eigen voorraad, die bestellingen van klanten doorsturen naar een fabrikant of groothandel, meestal in China. De fabrikant of groothandel stuurt het product vervolgens direct naar de klant.

Het overgrote deel van de dropshippers voldoet volgens de Consumentenbond niet aan de wettelijke regels. Ze vermelden bijvoorbeeld geen telefoonnummer, retouradres, of KVK-nummer op hun site. Terwijl dat wel verplicht is. Ook pronken veel verkopers met veel mooiere reviewscores dan ze werkelijk hebben. En hoewel webwinkels duidelijk moeten zijn over retourkosten, zeggen 82 winkels niets over de hoogte daarvan. De meeste dropshippers vermelden alleen dat retourkosten voor rekening van de consument zijn.

‘Problemen legio en hardnekkig’

De Consumentenbond vroeg ook ruim 2500 panelleden naar hun ervaringen met dropshippers. Maar liefst 88 procent van de ondervraagden die ooit iets bij een dropshipper bestelde, had dit achteraf liever niet gedaan.

“De problemen met dropshipping zijn legio en hardnekkig”, stelt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. De meeste dropshippers realiseren zich volgens haar niet dat ondernemen ook verplichtingen met zich meebrengt. “Consumenten moeten echt beter beschermd en geïnformeerd worden. Daarom hebben we onze bevindingen gedeeld met de Autoriteit Consument & Markt”, aldus Molenaar.

Lees ook:

Leergeld Nederland wil kosteloos laptop voor scholier

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De kroongetuigenregeling naar Italiaans voorbeeld?

Het is een van de meest controversiële instrumenten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad: een crimineel die de politie vertelt wat hij weet over de mensen met wie hij vroeger samenwerkte.

Is het verstandig om de kroongetuigenregeling uit te breiden? Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz, advocaat Sander Janssen, misdaadjournalist Marian Husken en onderzoeksjournalist Noa van Oostrom.

Vrijdagavond om 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer