main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 27 augustus 2024 — 13:21

Bedenker Nationale Politieke Index: ‘PVV doet het relatief minder goed dan andere grote partijen’

Bedenker van de Nationale Politieke Index (NPI), die meet hoe effectief Kamerleden zijn, Ton F. van Dijk concludeert uit zijn rapport dat de PVV als grootste regeringspartij achterblijft op andere grote partijen. 

Met 37 zetels is de PVV de grootste partij in de Tweede Kamer en de grootste regeringspartij. GroenLinks-PvdA is de grootste oppositiepartij en heeft 25 zetels in de Tweede Kamer. Die partij komt op zo’n 46.000 punten uit, waar de PVV ongeveer tot de helft komt. “Dat is een eerste indicatie dat de PVV het relatief minder goed doet dan de andere grote partijen”, zegt Van Dijk in het radioprogramma Sven op 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Petities

Dat de PVV voornamelijk uit nieuwe Kamerleden bestaat, weegt daar wel in mee, maar dat geldt volgens Van Dijk voor alle partijen. Als voorbeeld noemt hij de BBB en NSC. Per zetel scoort BBB het beste: 2496 punten, gevolgd door NSC met 2068 punten. “De PVV heeft 762 punten. Dat is echt een heel groot verschil.”

NPI komt tot deze scores op basis van 27 indicatoren. Dat gaat van wetgevende functies en controleren van Kamerleden tot volksvertegenwoordiging. Het aannemen van petities behoort ook tot een van de indicatoren en daar ziet Van Dijk dat de PVV laag scoort. “De PVV heeft maar 43 petities in ontvangst genomen, ten opzichte van de tachtig keer van GroenLinks-PvdA. Dat vind ik heel opvallend.”

Luister de uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘PVV overal onderaan’

Partijleider Geert Wilders is de hoogst gerangeerde PVV’er op de lijst, die wordt aangevoerd door Peter Grinwis van de ChristenUnie. “Het beeld dat uit deze cijfers naar voren komt is dat er bij de PVV maar één iemand het voor het zeggen heeft: Geert Wilders zelf.”

Een andere conclusie die Van Dijk trekt is dat PVV’ers zich “veel minder met ambachtelijk Kamerwerk bezighouden dan veel andere partijen, want de PVV staat in de lijstjes overal onderaan”.

VVD

Nummer drie op de lijst van de NPI is VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Hij vertelt dat hij in de het nieuwe extraparlementaire kabinet verschillen merkt ten opzichte van de vorige periode.

Tekst gaat verder onder X

“Ik voel de ruimte om zaken van voorstellen te gaan vinden. Ik ben niet gebonden aan alles wat nu uitgewerkt gaat worden. Wij zijn gebonden als fractie aan het hoofdlijnenakkoord, maar ik ga die ruimte veel meer krijgen komende maanden.”

Lees ook:

Nieuwe wekelijkse politieke talkshow Sven Kockelmann

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer