main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
26 augustus 2024 — 15:30

Nog 83 Oekraïners verblijven in opvang Jaarbeurs

In de opvang in de Jaarbeurs in Utrecht hebben 83 Oekraïners van zondag op maandag de nacht doorgebracht. Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Utrecht zegt dat er nog geen zicht is op de definitieve sluiting van de opvang, waar sinds vorige week maandag geen Oekraïense vluchtelingen meer terechtkunnen.

“Er is nog niets te zeggen over wanneer de opvang helemaal sluit”, aldus de woordvoerster. Volgens haar ligt het eraan wanneer mensen onderdak krijgen bij een definitievere opvanglocatie in het land. De zogenoemde hub in het evenementencomplex in Utrecht gaat dicht omdat het er overvol was en niet geschikt is voor langdurige opvang. De Jaarbeurs bood plek aan kwetsbare vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen, gezinnen met minderjarige kinderen, 70-plussers en mensen met een acute psychische of (chronische) fysieke aandoening.

Afgelopen weekend zijn er geen mensen overgeplaatst naar andere opvangplekken. Vrijdag hebben volgens de woordvoerster vijf mensen de Jaarbeurs verruild voor een andere locatie. De veiligheidsregio heeft zondag zes mensen moeten weigeren die bij het complex om hulp hadden gevraagd. VluchtelingenWerk staat in Utrecht Oekraïners bij die worden weggestuurd. Volgens een woordvoerster lukt het sommige vluchtelingen bij familie of kennissen onderdak te regelen. Anderen vertrekken zonder dat bekend is waar ze naartoe gaan.

Het Rode Kruis sloeg vorige week alarm over de toenemende hulpvraag van Oekraïense vluchtelingen. De organisatie vreest dat als er niet snel meer opvangplekken komen, er straks honderden mensen op straat leven. Afgelopen zaterdag meldde zich een gezin met drie kinderen bij de hulporganisatie. Zij hebben volgens een woordvoerster op eigen gelegenheid onderdak gevonden. Een persoon die zondag aanklopte bij het Rode Kruis is ondergebracht in een hotel. Vorige week regelde de organisatie voor vijftien mensen onderdak in hotels. Zij hebben inmiddels een plek gekregen in de reguliere opvang.

Lees ook:

Geen misverstand, zegt Schoof: die asielcrisiswet komt er

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De kroongetuigenregeling naar Italiaans voorbeeld?

Het is een van de meest controversiële instrumenten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad: een crimineel die de politie vertelt wat hij weet over de mensen met wie hij vroeger samenwerkte.

Is het verstandig om de kroongetuigenregeling uit te breiden? Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz, advocaat Sander Janssen, misdaadjournalist Marian Husken en onderzoeksjournalist Noa van Oostrom.

Vrijdagavond om 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer