main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 26 augustus 2024 — 23:30

Defensie-industrie schudt politiek wakker: ‘We moeten de dreiging met z’n allen voelen’

De vorige minister, Kajsa Ollongren, sprak sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al veelvuldig over het opschalen van de defensie-industrie. Toch blijft de voortgang achter, zo waarschuwen oud-topambtenaar Ed Kronenburg en Hans Huigen, directeur van brancheorganisatie NIDV. “Wie voelt de dreiging écht?”

In april zei Ollongren dat het vorige kabinet voorsorteerde op een oorlogseconomie. “Ik bel met bedrijven en praat met de financiële sector, die ook nodig is om de defensie-industrie echt groter te maken.” Inmiddels zit er een nieuw kabinet en heeft Ollongren plaatsgemaakt voor Ruben Brekelmans. Hoewel Huigen vertrouwen heeft in de goede intenties van de nieuwe minister, dringt hij erop aan dat de defensie-industrie zekerheid krijgt.

De productie voor Defensie komt nog steeds slechts mondjesmaat op gang, zegt Huigen. “Dat komt omdat er een hoop processen zijn in Brussel, maar zeker ook in Den Haag, die in vredestijd zijn gecreëerd en heel erg gaan over verantwoording van publiek geld en over juridisering van aankoop- en inkoopprocessen. Die maken dat je heel lang bezig bent voordat je uiteindelijk met een aanbesteding kan komen.”

Ondertussen heeft Moskou volledig overgeschakeld op een oorlogseconomie. “Rusland is kleiner dan de EU”, zegt Huigen, die daarom stelt dat de Europese Unie gezamenlijk Vladimir Poetin het hoofd moet kunnen bieden. “We zouden het moeten kunnen met elkaar. Rusland heeft een economie die qua omvang vergelijkbaar is met de Benelux.”

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

‘Verantwoordelijkheid voelen op alle ministeries’

Na ruim twee jaar oorlog weet de defensie-industrie nog altijd niet waar het aan toe is, verzucht Huigen. “In Den Haag is het zo dat die dreiging, die we met z’n allen moeten voelen, staat naast alle andere wensen en eisen die we met elkaar hebben geformuleerd. We hebben gezegd: deze verantwoordelijkheid leggen we bij het ministerie van Defensie neer, terwijl het een breed gedragen verantwoordelijkheid moet zijn, van de hele samenleving en alle ministeries, ook het ministerie van Financiën.”

Op dit moment wordt bijvoorbeeld munitie voornamelijk geïmporteerd uit BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. “Als je de dreiging aan wil kunnen, heb je een industrie nodig die ons doorzettingsvermogen levert, die kan blijven produceren op het moment dat daar behoefte aan is”, zegt de branchevoorman.

Voormalig topambtenaar Ed Kronenburg is ervan overtuigd dat de defensie-industrie kan opschalen. “Het bedrijfsleven moet tegen Den Haag zeggen: wij willen het doen, maar kunt u ons garanderen dat u de spullen ook afneemt? Dan is er een basis om op te investeren. Die beslissing moet worden genomen, door Defensie en Economische Zaken.”

2,5 jaar oorlog

Volgens Kronenburg is het tijd dat de politiek zijn woorden omzet in daden. “Het is al 2,5 jaar geleden dat de oorlog is begonnen. In het begin van die periode werden er allerlei aankondigingen gedaan, ook voor extra middelen, maar het heeft heel erg lang geduurd voordat we daadwerkelijk iets konden gaan doen.”

Tekst gaat verder onder X. 

“Het kabinet wil strategische autonomie. Dat betekent dat je op je eigen spullen moet kunnen vertrouwen. Dan moet je beslissing nemen. Wat komen we tekort? Hoe gaan we het produceren en met wie gaan we dat doen? Je moet heel concreet worden. We hebben al een klein jaar verloren met de kabinetsformatie”, aldus Kronenburg.

Huigen: “In Nederland moeten we eerst heel erg de druk voelen voordat dingen vloeibaar worden. We zeggen al twee jaar lang: binnen vijf jaar moeten we klaar zijn voor het gevecht, maar ik heb in twee jaar alleen nog maar de uitspraak gehoord.”

‘Overheid moet leren hoe bedrijven werken’

Onlangs bracht de branchevoorman een bezoek aan het ministerie van Defensie. Zijn boodschap? “Dat bedrijven continuïteit nodig hebben. Dan zeggen ze dat ze mij horen en begrijpen, maar continuïteit gaat over langjarige orders. De overheid en Defensie moeten leren hoe bedrijven werken en wat relevant is.”

Meer van WNL? Meld je nu gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

Hij heeft vertrouwen in minister Brekelmans. “Ik heb een goed gevoel dat er beleidsmatig op dit moment aandacht aan wordt besteed. Of dat ook daadwerkelijk gaat leiden tot vereenvoudigde procedures en anders aankijken tegen inkoopprocessen, moet zich nog bewijzen. Maar de intentie is er zeker.”

‘Mijn bedrijf is vervijfvoudigd’

Volgens CEO van Robin Radars Siete Hamminga, die met zijn bedrijf radarapparatuur levert aan Defensie, is het niet zo dat er niks gebeurt. “Twee jaar geleden stond in een brief aan de Kamer dat de Nederlandse defensie-industrie niet klaar was voor de piekbehoefte van Defensie. Ik werd uitgenodigd door Ollongren, waar ik op die uitspraak mocht reflecteren. Mijn pleidooi was daar: als je wil dat wij opschalen, hebben we opdrachten nodig, liever dan subsidies.”

“Niet kort daarna hebben wij kolonel Simon Wouda van de taskforce Oekraïne op bezoek gehad en tussen dat moment en een getekend contract zat maar twee maanden”, vertelt Hamminga. “Dat was voor ons het grootste contract ooit. De taskforce laat zien dat het mogelijk is om sneller te handelen. Je ziet wat de impact is: in de afgelopen 2,5 jaar is mijn bedrijf vervijfvoudigd. Laat dat een lichtpuntje zijn, want het laat zien dat het wel kan.”

Lees ook: 

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De kroongetuigenregeling naar Italiaans voorbeeld?

Het is een van de meest controversiële instrumenten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad: een crimineel die de politie vertelt wat hij weet over de mensen met wie hij vroeger samenwerkte.

Is het verstandig om de kroongetuigenregeling uit te breiden? Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz, advocaat Sander Janssen, misdaadjournalist Marian Husken en onderzoeksjournalist Noa van Oostrom.

Vrijdagavond om 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer