main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
Het Misdaadbureau - 23 augustus 2024 — 07:00

Al 98 voortvluchtige misdadigers opgepakt in 2024

De jacht op voortvluchtige misdadigers is doeltreffender dan ooit. Het Fugitive Active Search Team Nederland (FastNL) lijkt af te stevenen op een recordjaar: in ruim een half jaar tijd zijn al 98 veroordeelde voortvluchtigen opgespoord en ingerekend. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie heeft gedeeld met de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Het gaat om veroordeelde voortvluchtigen die tenminste 300 dagen cel hebben openstaan. Vorig jaar, in 2023, zijn in een jaar tijd in binnen- en buitenland 128 veroordeelde voortvluchtigen opgepakt, maar in 2024 staat de teller nu al – na ruim een half jaar – op 98 aanhoudingen. 21 keer vond er een arrestatie plaats nadat er een verzoek kwam uit het buitenland. Zo is in februari een Poolse MMA-vechter in het Brabantse Schijndel opgepakt die in Polen tot levenslang is veroordeeld voor een dubbele moord.

Daders lopen vrij rond in Egypte

Ondanks de successen heeft FastNL nog genoeg te doen: uit de laatste cijfers blijkt dat er nog 439 veroordeelde misdadigers op de vlucht zijn, die nog 300 dagen of meer in de cel moeten. Officier van Justitie Yolande Oosterhof vertelt aan Het Misdaadbureau dat ze soms wel zicht hebben op voortvluchtigen in landen als Egypte en Libië, maar dat het toch niet lukt om ze naar Nederland te krijgen. “Dat heeft te maken met het rechtssysteem en het politieke klimaat in die landen. Als wij informatie met hen delen, lopen we het gevaar dat de veroordeelde daar ter dood wordt veroordeeld. Dat risico willen we natuurlijk ook niet lopen.”

Het is pijnlijk voor bijvoorbeeld de nabestaanden van de vermoorde Karin Maarleveld. De 27-jarige vrouw werd in 1995 om het leven gebracht door Ahmed Ezzat die tot 10 jaar cel is veroordeeld. Ezzat verblijft vermoedelijk in zijn geboorteland Egypte en hoeft zijn straf misschien wel nooit uit te zitten. Debbie, de zus van de vermoorde Karin, laat aan Het Misdaadbureau weten dat de familie toch blijft hopen op een telefoontje dat ze hem te pakken hebben.

Luister vanavond vanaf 19.00 uur naar een nieuwe uitzending van Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. 

Lees ook: 

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Wie is Bolle Jos? ‘Voortvluchtige drugsbaron bestelde een moord’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer