main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 22 augustus 2024 — 13:23

CEO Randstad Jeroen Tiel waarschuwt voor economische schade door migratieplannen kabinet

De migratieplannen van het nieuwe kabinet kunnen de economie schaden. Daarvoor waarschuwt Randstad-topman Jeroen Tiel. PVV, VVD, NSC en BBB willen de instroom van arbeidsmigranten en internationale studenten flink beperken. ”Maar we hebben ze keihard nodig”, zegt Tiel in Sven op 1 op NPO Radio 1.

”Ondernemers en grote bedrijven, pak een ASML, schreeuwen om arbeidsmigranten”, zegt de CEO stellig. ”Laten we er niet voor kiezen om vanuit een polariserend geheel te zeggen: de deuren moeten dicht. We hebben kennismigranten nodig. We hebben mensen nodig die hier komen studeren. Enerzijds om ervoor te zeggen dat we bij blijven als het gaat om innovatie, anderzijds om de opleidingen te verrijken.”

Luister Sven op 1 terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Arbeidsmigranten weigeren kan grote gevolgen hebben, aldus Tiel. We moeten dan ook goed nadenken over de consequenties van het hoofdlijnenakkoord, stelt hij. ”De zakken van de overheid zijn niet diep, maar we hebben wel een aantal zaken te organiseren. We hebben dus economische ontwikkeling nodig. Je zal zien dat er door renteverlaging meer investeringsruimte komt. We hebben de mensen gewoon nodig.”

Buitenland

Zonder krachten uit het buitenland moeten bedrijven drastische keuzes maken, denkt de topman. ”De gevolgen van het hoofdlijnenakkoord kunnen zijn dat bedrijven niet voldoende kunnen innoveren, pas op de plaats maken, minder kunnen produceren, misschien zelfs naar het buitenland vertrekken. We zetten ons verdienmodel onder druk.”

Uitvoering van het hoofdlijnenakkoord zal alleen maar leiden tot meer krapte op de arbeidsmarkt, zegt Tiel. ”Nog meer moeilijkheden om ons verdienmodel en productiviteit draaiende te houden.” De coalitie heeft nog niet gebeld. ”Ik heb het kabinet nog niet gesproken, maar ik kan me goed voorstellen dat de beste mensen heel druk zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het nog gaat gebeuren.”

Hoewel Tiel waarschuwt voor de economische gevolgen van de eerste plannen, durft hij niet te stellen dat het kabinet de economie nu al schaadt. ”Dat is niet fair, omdat ze nog niet eens aan de gang zijn. Ik ben benieuwd wat er in september wordt gepresenteerd. Mol de economie niet? Dat vind ik altijd een goed advies!”

Lees ook:

Minister Faber verduidelijkt uitspraak: ‘Kijk in de maatschappij, dan hebben we gewoon een crisis’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer