main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De bewoners van Sint-Maarten gaan dit jaar voor de tweede keer naar de stembus, nadat de vorige regering binnen een maand ontslag nam.
Goedemorgen Nederland - 20 augustus 2024 — 09:22

Lagere opkomst en veel patrouilles bij verkiezingen Sint-Maarten

De verkiezingen voor een nieuw parlement op Sint-Maarten zijn maandag onder ongewone omstandigheden gehouden. Bij het sluiten van de stembussen om 20.00 uur ’s avonds (lokale tijd) werd duidelijk dat er minder mensen zijn komen opdagen dan bij de laatste parlementsverkiezingen, die op 11 januari werden gehouden. Toen bracht 65 procent van de 22.580 stemgerechtigden een stem uit, nu gaat het om ongeveer 60 procent van de 22.750 potentiële stemmers.

Op verkiezingsdag werd over het hele eiland duidelijk zichtbaar gepatrouilleerd door agenten uit Sint-Maarten, Curaçao, Aruba en de BES-eilanden. Verder werden controles gehouden op wapenbezit en werd het verkeer in de gaten gehouden. Er zijn gedurende de dag geen grote incidenten gemeld.

Geen verkiezingskoorts

Op straat was er veel minder sprake van ‘verkiezingskoorts’ dan normaal. Zo waren er een stuk minder verkiezingsoptochten van politieke partijen op straat. Ook droegen opvallend weinig mensen een T-shirt in de kleuren van hun politieke partij, wat normaal gesproken een traditie is.

De strengere maatregelen, waarbij ook een alcoholverbod was ingesteld tot dinsdagochtend 06.00 uur, waren een gevolg van meerdere incidenten. Zo is het wapengebruik op het eiland dit jaar flink gestegen, waardoor de politie sinds begin van de maand meer bevoegdheden heeft om te fouilleren op wapens.

Ook werd in juli de auto van de leider van de nieuwe partij OMC, Olivier Arrindell, beschoten. Daarbij kwam zijn echtgenote om het leven. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang. Arrindell, die zelf lichtgewond raakte, zegt dat het een politieke aanslag is, maar daarvoor is nog geen bewijs.

De verkiezingen van 11 januari leidden tot een coalitie van vier partijen die een nipte meerderheid in het parlement hadden. Zeventien dagen na het aantreden van de regering op 3 mei verloor de coalitie haar meerderheid in het parlement, werden de Staten ontbonden en moesten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Lees ook:

Sint Maarten weigert eventuele excuses van kabinet voor slavernij maandag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer