main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Scheveningen worstelt steeds meer met haar imago. Foto ANP.
Het Misdaadbureau - 14 augustus 2024 — 09:27

Van schietpartij tot intimidatie, Scheveningen worstelt met imago: ‘Die jongen is gewoon dood’

Het imago van Scheveningen, het zomerse walhalla van Nederland, is de afgelopen jaren steeds verder tot het vriespunt gedaald. De badplaats worstelt al jarenlang met overlast en criminaliteit. De pier, de meest bekende plek, was in 2020 het strijdtoneel van twee rivaliserende bendes. Een 19-jarige man kwam bij een schietpartij om het leven, maar het waren meerdere messteken die hem fataal werden. 

2020 was een heus kanteljaar voor Scheveningen. Tijdens de coronacrisis trokken mensen massaal richting de zee, met overvolle stranden tot gevolg. Er ontstonden conflicten tussen verschillende groepen, tot grote ontsteltenis van bewoners. De schietpartij in augustus dat jaar kwam daar nog eens bovenop.

“Er renden allemaal jongens weg en toen bleek iemand dood te zijn”, herinnert Jorina Haspels, misdaadverslaggever van AD Haagsche Courant, in de WNL-podcast Het Misdaadbureau. Later ontdekte zij dat de locatie van de schietpartij op de pier puur toeval was. “Het bleek te gaan om een ruzie tussen twee drillrapgroepen. Eén uit Amsterdam en één uit Rotterdam.”

Veel getuigen

Ze hadden afgesproken op de pier in Scheveningen om te “chillen”. Dat liep uit op een vuurgevecht. “Het is natuurlijk ook heel normaal dat je negentien bent en je een vuurwapen op zak hebt”, zegt Haspels sarcastisch. Op het moment van de schietpartij waren veel dagjesmensen op de pier te vinden, die het schietincident allemaal hebben gezien.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Haspels zegt dat het helemaal niet de bedoeling is geweest dat het uit de hand liep. “Maar je kan de gevolgen niet meer terugdraaien. Die jongen is gewoon dood. Zijn ouders hebben geen kind meer.”

Nu staat er onderaan de trap bij de pier een waarschuwingsbord, waar onder meer op wordt vermeld dat het verboden is om te blowen. “En drugs, drinken, weet ik veel. Maar ja, indruk maakt het niet.”

Intimidatie dagelijkse kost

Rondom het strand van Scheveningen is meer aan de hand dan alleen overlast. “Als het lekker weer was en je liep als vrouw over de boulevard, dan had minstens de helft last van vervelende intimidatie”, vertelt Haspels. “Dat leidde ertoe dat mensen een omweg gingen nemen.”

Ook komen ieder jaar veel toeristen naar Scheveningen toe om van de zon te genieten, bijvoorbeeld uit Duitsland. “Mensen slapen op het strand of in busjes. Ze gaan overnachten in hun auto of in hun camper of zetten een tentje neer op het strand, maar er zijn natuurlijk helemaal geen voorzieningen. Er wordt gepoept en geplast bij het leven in de bosjes op straat. Dat liep bewoners echt de spuigaten uit”, aldus Haspels.

Nieuwsgierig naar wat er nog meer speelt op het strand van Scheveningen? Luister dan naar de nieuwste podcast van het WNL-programma Het Misdaadbureau.

Lees ook:

Is het slechte imago van Scheveningen terecht?

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

PvdA-partijvoorzitter wil leden die bestaansrecht Israël ontkennen niet royeren: ‘Ruimte voor discussie’

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent is niet van plan om de leden die in een open brief oproepen om het bestaansrecht van Israël te ontkennen én terreurorganisatie…

Lees meer

We gaan 10 euro meer betalen aan onze zorgpremie: ‘Dat is het gevolg van de kabinetsplannen’

We zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…

Lees meer

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer