Van schietpartij tot intimidatie, Scheveningen worstelt met imago: ‘Die jongen is gewoon dood’
Het imago van Scheveningen, het zomerse walhalla van Nederland, is de afgelopen jaren steeds verder tot het vriespunt gedaald. De badplaats worstelt al jarenlang met overlast en criminaliteit. De pier, de meest bekende plek, was in 2020 het strijdtoneel van twee rivaliserende bendes. Een 19-jarige man kwam bij een schietpartij om het leven, maar het waren meerdere messteken die hem fataal werden.
2020 was een heus kanteljaar voor Scheveningen. Tijdens de coronacrisis trokken mensen massaal richting de zee, met overvolle stranden tot gevolg. Er ontstonden conflicten tussen verschillende groepen, tot grote ontsteltenis van bewoners. De schietpartij in augustus dat jaar kwam daar nog eens bovenop.
"Er renden allemaal jongens weg en toen bleek iemand dood te zijn", herinnert Jorina Haspels, misdaadverslaggever van AD Haagsche Courant, in de WNL-podcast Het Misdaadbureau. Later ontdekte zij dat de locatie van de schietpartij op de pier puur toeval was. "Het bleek te gaan om een ruzie tussen twee drillrapgroepen. Eén uit Amsterdam en één uit Rotterdam."
Veel getuigen
Ze hadden afgesproken op de pier in Scheveningen om te "chillen". Dat liep uit op een vuurgevecht. "Het is natuurlijk ook heel normaal dat je negentien bent en je een vuurwapen op zak hebt", zegt Haspels sarcastisch. Op het moment van de schietpartij waren veel dagjesmensen op de pier te vinden, die het schietincident allemaal hebben gezien.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Haspels zegt dat het helemaal niet de bedoeling is geweest dat het uit de hand liep. "Maar je kan de gevolgen niet meer terugdraaien. Die jongen is gewoon dood. Zijn ouders hebben geen kind meer."
Nu staat er onderaan de trap bij de pier een waarschuwingsbord, waar onder meer op wordt vermeld dat het verboden is om te blowen. "En drugs, drinken, weet ik veel. Maar ja, indruk maakt het niet."
Intimidatie dagelijkse kost
Rondom het strand van Scheveningen is meer aan de hand dan alleen overlast. "Als het lekker weer was en je liep als vrouw over de boulevard, dan had minstens de helft last van vervelende intimidatie", vertelt Haspels. "Dat leidde ertoe dat mensen een omweg gingen nemen."
Ook komen ieder jaar veel toeristen naar Scheveningen toe om van de zon te genieten, bijvoorbeeld uit Duitsland. "Mensen slapen op het strand of in busjes. Ze gaan overnachten in hun auto of in hun camper of zetten een tentje neer op het strand, maar er zijn natuurlijk helemaal geen voorzieningen. Er wordt gepoept en geplast bij het leven in de bosjes op straat. Dat liep bewoners echt de spuigaten uit", aldus Haspels.
Nieuwsgierig naar wat er nog meer speelt op het strand van Scheveningen? Luister dan naar de nieuwste podcast van het WNL-programma Het Misdaadbureau.