main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto van een Aziatische tijgermug. Ter illustratie.
Goedemorgen Nederland - 13 augustus 2024 — 10:36

Recordaantal Nederlandse reizigers met knokkelkoorts

Een recordaantal Nederlanders heeft in de eerste zeven maanden van 2024 knokkelkoorts opgelopen in het buitenland, meldt alarmcentrale Eurocross. Tot nu toe werden 112 mensen dit jaar ziek door een steek van een met het denguevirus besmette mug, in heel 2023 ging het om 113 meldingen.

Eurocross, dat Nederlanders in het buitenland helpt bij ziekte, verwacht eind dit jaar voor het eerst meer dan tweehonderd meldingen te krijgen van knokkelkoorts bij Nederlandse reizigers. De meeste mensen liepen de ziekte dit jaar op in Indonesië, Thailand en Curaçao, aldus de alarmcentrale.

De klachten van knokkelkoorts zijn hoge koorts, hevige hoofdpijn die vaak achter de ogen opspeelt, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en misselijkheid. In zo’n 5 procent van de gevallen met dengue gaat het om een levensbedreigende vorm. Het risico op deze ernstige variant neemt toe als iemand al eerder dengue heeft gehad of in een risicogroep valt, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

‘Zorgelijke’ cijfers

De cijfers baren Eurocross “zorgen”. Voor de stijging is geen directe verklaring, laat een woordvoerster van de alarmcentrale weten. Ze legt uit dat Nederlanders veelal naar gebieden reizen waar muggen die dengue overbrengen voorkomen, zoals Zuid-Amerika, India en Zuidoost-Azië. Daarnaast is er in Europa een opmars van de tijgermug, een verspreider van het denguevirus. De tijgermug komt ook in Nederland voor. “We verwachten daarom dat dit op termijn ook gaat zorgen voor een verdere toename aan denguegevallen”, aldus de woordvoerster.

Een woordvoerder van het RIVM meldt dat nog niemand knokkelkoorts heeft opgelopen in Nederland. In andere Europese landen als Italië en Frankrijk is dit wel het geval.

De alarmcentrale wijst mensen op de optie van een preventieve vaccinatie en adviseert hen om onder een klamboe te slapen en goed te smeren met DEET. Het LUMC en Eurocross gaan samen onderzoek doen om het ziekteverloop van knokkelkoorts beter in kaart te brengen.

Lees ook:

Pas op: gevaarlijke tijgermug maakt opmars in Nederland en brengt ziektes mee

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer