Van onderwaterscooters tot magnetische kisten: drugscriminelen worden steeds creatiever
Drugscriminelen worden steeds creatiever in het smokkelen van drugs via Europese havens. Waar ze voorheen vooral cocaïne smokkelden tussen de bananen, wordt er nu ook gebruik gemaakt van onderwaterscooters en magnetische kisten, vertelt teamleider Duikteam Douane Roy* in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.
Nederland is nog altijd een spin in het web als het gaat om de doorvoer van drugs in de havens. Toch is er iets opvallends aan de hand. In 2022 en 2023 werden er minder drugs gevonden in de Rotterdamse haven. Het afgelopen half jaar werd er 16.000 kilo cocaïne onderschept in alle Nederlandse zeehavens. Dat is veel minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen het om 28.000 kilo cocaïne ging.
De Douane zegt zelf dat dit deels komt door een betere samenwerking met het bedrijfsleven. Ook zijn er douaniers geplaatst in risicolanden waarvan we weten dat daar veel drugs vandaan komt, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Maar ook nieuwe technieken en innovaties dragen bij.
Beluister de podcast:
Complete constructies
Criminelen worden steeds creatiever. Zo worden er speciale cilinders vastgemaakt aan schepen die worden gevuld met drugs. Deze cilinders worden bijvoorbeeld vast gelast aan een schip. Rederijen hebben dit vaak niet door, vertelt Roy. “De constructie blijft zitten. De buis schuiven ze eruit en ze kunnen er daarna weer een nieuwe buis in stoppen.”
“Ook zijn er constructies met klemmen”, vertelt Roy. “Die worden op het schip vastgemaakt aan de stabilisatievinnen. Die volledige constructie wordt gewoon verwijderd op het moment dat ze dat op komen halen.”
Stalen koffers en rode tassen
De laatste tijd ziet de Douane steeds vaker een soort stalen koffer opduiken. “Het is gewoon een stalen kist met magneten en die kan je overal onder het schip plakken.” Door middel van een sonar kunnen ze de opvallende pakketjes makkelijk ontdekken.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
In Nederland vinden de duikers van de Douane het vaakst een type rode sporttassen, vertelt Roy. De tassen zijn op zo’n manier bewerkt dat ze ontluchting gaten hebben. Deze worden het snelst opgemerkt, omdat ze voor problemen kunnen zorgen in de inlaad. “Dan kan je niet voldoende koelwater aanzuigen.” In de tassen kunnen gemakkelijk dertig tot tachtig kilo aan bijvoorbeeld cocaïne worden verstopt.
Onderwaterscooters
Roy vertelt over een trend die regelrecht uit een film lijkt te komen. Uithalers komen op onderwaterscooters de drugs opvissen. “Dat is niks meer als op een robotje die je voorttrekt met batterijen erin. En er zit een gasknop op die je begeleidt in het water. Simpeler kan het niet.” De Douane verwacht in de toekomst meer van dit soort praktijken tegen te komen.
*De echte naam van Roy is bekend bij de redactie.
Lees ook:
Drugssmokkel in kleine havens aantrekkelijk: ‘Drugscriminelen zijn nietsontziend’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…
Lees meerEén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel…
Lees meerMogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is…
Lees meerNa 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meerDe woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…
Lees meerRuim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt…
Lees meerNederland is maar zelden strenger dan de Europese Unie vraagt, constateren ambtenaren. Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese…
Lees meerDe bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een…
Lees meerNAVO-topman Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt als Donald Trump weer president wordt van de…
Lees meerDe huizenprijzen zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen, nadat die in het tweede kwartaal al een nieuw record hadden bereikt. Dit meldt de Nederlandse…
Lees meerOp een onbewoond eiland, Ik heb zo wa- wa- wa- waanzinnig gedroomd en Als ik de baas zou zijn van het journaal. Iedereen kan ze…
Lees meerDe cyberaanvallen die Nederland de afgelopen maanden troffen, onder meer bij de politie, zijn een “wake-up call”, zegt directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum…
Lees meerHet kabinet zoekt naar een manier om een noodwet op te tuigen om de migratiestroom in te perken. Voormalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra adviseert het kabinet…
Lees meer