Rabobank profiteert van sparende mensen ondanks lagere rentes
Rabobank heeft zijn winst in de eerste helft van het jaar opgevoerd tot ruim 2,8 miljard euro. De bank slaagde erin de rente-inkomsten te laten toenemen, ondanks dat de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs is gestart met het verlagen van de rentes. Volgens topman Stefaan Decraene profiteert de bank er onder meer van dat de laatste tijd meer wordt gespaard.
Daarbij wist Rabobank zijn marges op spaargeld op peil te houden. Ook verstrekte de bank meer leningen aan bedrijven die bijdragen aan de energietransitie. En de bank heeft minder geld opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald.
In de eerste zes maanden van vorig jaar ging nog 2,5 miljard euro winst in de boeken. Toen zette de bank 339 miljoen euro opzij voor mogelijke kredietverliezen. Dit keer gaat er per saldo maar 279 miljoen euro naar de stroppenpot. "De Nederlandse economie blijft relatief robuust, wat resulteerde in het vrijvallen van kredietvoorzieningen in ons binnenlands retailbankbedrijf."
480 miljard euro spaargeld in totaal
Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) kwam recent al naar voren dat er meer wordt gespaard. Het totale saldo van spaarrekeningen in Nederland bedraagt inmiddels meer dan 480 miljard euro. In een periode van ongeveer vijf jaar is er meer dan 100 miljard euro spaargeld bijgekomen.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De rente-inkomsten van Rabobank dikten in totaal met 6 procent aan tot zo'n 6,1 miljard euro. Financieel directeur Bas Brouwers zegt dat de rentes op de financiële markten langzamer zakken dan eerder verwacht. Daarbij duurt het altijd even voor renteverlagingen doorwerken in de cijfers van een bank. Dat komt doordat de renteverlaging niet direct doorwerkt in alle rentetarieven die banken aan klanten rekenen.
Inkomsten zullen nog gaan dalen
Toch zal Rabobank de lagere rentes in de markt wel gaan voelen, voorziet Brouwers. Hij verwacht dat de rente-inkomsten in de loop van volgend jaar gaan dalen. Wat spaarders hiervan gaan merken, kan Brouwers nog niet zeggen. "Daar is het nu echt nog te vroeg voor. Maar over het algemeen zie je wel dat renteverlagingen vertraagd in spaarrentes worden vertaald."
Bij Rabobank werd afgelopen maanden ook gewerkt aan een reorganisatie. Het doel daarvan is volgens Decraene niet om kosten te besparen, maar juist om de focus op klanten te vergroten. Decraene wil het aantal organisatielagen terugbrengen en wil dat de bank per klantsegment wordt aangestuurd, in plaats van regionaal. Hoeveel banen er precies verdwijnen, is niet duidelijk. Maar Decraene stelt dat het er niet veel zullen zijn, hooguit enkele tientallen. De bank telt wereldwijd zo'n 48.000 werknemers