main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: AFP. Ravage na een aanval van Israël op een buitenwijk in Beiroet waar vermoedelijk een Hezbollah-commandant aanwezig zou zijn.
Goedemorgen Nederland - 5 augustus 2024 — 11:17

Nederlandse ambassades Beiroet en Teheran nog open

De Nederlandse ambassades in Beiroet en Teheran zijn nog open, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. “We volgen de situatie ter plaatse zeer nauwlettend”, meldt hij. Dit weekend bleek dat Zweden de ambassade in de Libanese hoofdstad sluit vanwege het oplopende conflict in de regio.

Na een Israëlische aanval op een Hezbollahcommandant in Beiroet en de liquidatie van een Hamasleider in de Iraanse hoofdstad Teheran bestaat de vrees voor verdere escalatie van het geweld in de regio. Internationaal wordt rekening gehouden met een aanval op Israël door Iran en de Libanese militie Hezbollah.

Negatief reisadvies

De reisadviezen voor Libanon en Iran staan al langere tijd op rood. Dat wil zeggen dat Nederlanders sterk wordt afgeraden naar de landen te reizen. Wie er al zit, krijgt het advies om weg te gaan, als dat nog op een veilige manier kan. Aan die adviezen verandert niets nu de situatie in de regio uit de hand dreigt te lopen, aldus de woordvoerder van het ministerie. “Een rood reisadvies geven we niet lichtzinnig.” Er bestaat dan ook niet zoiets als “rood plus” nu de spanning oploopt, legt hij uit.

Hoeveel mensen met een Nederlands paspoort er mogelijk toch in beide landen aanwezig zijn, kan het ministerie volgens de woordvoerder niet zeggen, omdat mensen zich niet hoeven te registreren bij een reis die kant op. Een schatting gaat hij ook niet maken. Wel benadrukt hij dat het ministerie alles probeert om mensen te bereiken met de boodschap dat de landen niet veilig zijn. Zo stuurde de Nederlandse ambassade in Beiroet dit weekend opnieuw een waarschuwing aan mensen om weg te gaan uit Libanon.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Voor wat betreft de ambassades zegt de woordvoerder: “De veiligheid van onze mensen en hun families is daarbij prioriteit. Om veiligheidsredenen communiceren wij pas op het moment zelf of achteraf als we veiligheidsmaatregelen nemen.”

Lees ook:

Overheid roept Nederlanders in Libanon opnieuw op weg te gaan

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Ajax – FC Utrecht van komende zondag afgelast om politiestaking

De Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax – FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de…

Lees meer

Europees project van start voor aanpak langdurige covid

De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van…

Lees meer

PVV-minister Klever geeft 3 miljoen voor apenpokken-vaccinatie Afrika

Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox (apenpokken) in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het…

Lees meer

In paar dagen 3,4 miljoen aan subsidie verleend voor stekkerauto

Particulieren hebben in vijf dagen tijd zo’n 3,4 miljoen euro aan subsidie voor een tweedehands elektrische auto gekregen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde…

Lees meer

Jesse Klaver (GL-PvdA): ‘Geloofwaardigheid Pieter Omtzigt staat op het spel’

De geloofwaardigheid van Pieter Omtzigt staat op het spel. Dat zegt Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA in het radioprogramma Sven op 1, in aanloop…

Lees meer