main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Triatleet Rachel Klamer na afloop van de individuele triatlon voor vrouwen op de Olympische Spelen.
Goedemorgen Nederland - 5 augustus 2024 — 12:20

Nederland op de Olympische Spelen: triatleten grijpen mis en veel atletiek

In dit blog vind je een overzicht van de Olympische Spelen van maandag 5 augustus.

Beachduo Stam/Schoon strandt in achtste finales

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon zijn op de Olympische Spelen van Parijs in de achtste finales uitgeschakeld. De Spaanse Daniela Álvarez en Tania Moreno waren in drie sets te sterk voor het Nederlandse koppel: 18-21 21-19 15-13.

Stam (25) en Schoon (22) strandden in Tokio nog voor de achtste finales. Na één overwinning en twee nederlagen in de groepsfase verloren ze toen in een tussenronde. Drie jaar later was hun status dermate veranderd dat ze favoriet waren tegen het jonge Spaanse koppel.

Klaver rent eenvoudig naar halve finale 400 meter

Lieke Klaver heeft haar eerste race als olympisch kampioene met succes volbracht. De atlete plaatste zich op de Olympische Spelen van Parijs vrij eenvoudig voor de halve finales van haar specialisme: de 400 meter. Klaver rende in haar heat naar de tweede plaats in een tijd van 49,96 seconden. De Britse Amber Anning won de serie in 49,68. De eerste drie gingen door naar de halve finales op woensdagavond.

Praasterink door naar halve finale schoonspringen

Schoonspringster Else Praasterink heeft zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finale op de 10 metertoren. Ze eindigde in de voorronde in het Aquatics Centre van Parijs als vijftiende. Van de 29 deelnemers gingen de beste achttien naar de halve finale.

Praasterink, die woont en traint in de Verenigde Staten, kwam na vijf sprongen tot een totaalscore van 281,60. Na haar uitstekende derde en vierde sprong stond ze op de negende plaats, maar door haar slechte vijfde sprong zakte ze in het klassement.

De halve finale begint maandag om 15.00 uur. De finale, met de beste twaalf uit de halve eindstrijd, is dinsdag.

Praasterink werd in februari in Doha elfde op de WK. In Parijs maakt ze haar debuut op de Olympische Spelen.

Schmidt plaatst zich voor halve finale 400 meter horden

Nick Smidt heeft zich tijdens de Olympische Spelen in Parijs op de valreep geplaatst voor de halve finales van de 400 meter horden. De atleet uit Assen eindigde in het Stade de France als zesde in zijn heat, wat aanvankelijk uitschakeling leek te betekenen, omdat alleen de eerste drie direct doorgingen. Zijn tijd van 48,64 bracht echter redding. Op basis daarvan kreeg Smidt alsnog een plek in de halve finales toegewezen. De halve finales vinden woensdagavond plaats.

Smidt nam ook deel aan de Spelen van Tokio in 2021, waar hij in de halve finales strandde. Eerder deze zomer bereikte hij wel de finale van de EK in Rome, waar hij als achtste eindigde. Vorig jaar verbeterde hij het 44 jaar oude Nederlands record van Harry Schulting met een tijd van 48,36.

De Noorse regerend olympisch kampioen Karsten Warholm liep met 47,57 de beste tijd in de series.

Triatleten grijpen mis

De Nederlandse triatleten zijn niet in de buurt van een medaille gekomen op de gemengde estafette van de Olympische Spelen. Ze eindigden als tiende in Parijs. Het Duitse kwartet won goud. Groot-Brittannië pakte het zilver en het brons was voor de Verenigde Staten.

Mitch Kolkman, Maya Kingma, Richard Murray en Rachel Klamer kwamen achtereenvolgens in actie voor Nederland. Ze moesten 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 1,8 kilometer hardlopen. Nederland eindigde op de vorige Spelen in Tokio als vierde op de gemengde estafette.

Er waren twijfels of de gemengde estafette maandag volgens planning afgewerkt zou kunnen worden, nadat de waterkwaliteit in de Seine na stortbuien op woensdag en donderdag weer was verslechterd. De parcoursverkenning op zondag werd geschrapt omdat het water niet aan de vereiste gezondheidsnormen voldeed.

Lees ook:

Nederland op de Olympische Spelen: roeien naar het podium en volleybalsters uitgeschakeld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Ajax – FC Utrecht van komende zondag afgelast om politiestaking

De Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax – FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de…

Lees meer

Europees project van start voor aanpak langdurige covid

De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van…

Lees meer

PVV-minister Klever geeft 3 miljoen voor apenpokken-vaccinatie Afrika

Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox (apenpokken) in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het…

Lees meer

In paar dagen 3,4 miljoen aan subsidie verleend voor stekkerauto

Particulieren hebben in vijf dagen tijd zo’n 3,4 miljoen euro aan subsidie voor een tweedehands elektrische auto gekregen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde…

Lees meer

Jesse Klaver (GL-PvdA): ‘Geloofwaardigheid Pieter Omtzigt staat op het spel’

De geloofwaardigheid van Pieter Omtzigt staat op het spel. Dat zegt Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA in het radioprogramma Sven op 1, in aanloop…

Lees meer