main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Postbezorging in de regio Delft.
Stand van Nederland - 5 augustus 2024 — 09:48

Kan de postbode zijn werk nog doen? Bezorging steeds verder onder druk

PostNL heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw minder brieven bezorgd. De stabiliteit van de postdienstverlening komt steeds verder onder druk te staan volgens het postbedrijf, dat nu onder meer een financiële bijdrage van het Rijk vraagt. PostNL pleit al langer voor een aanpassing van de postwet, zodat brieven minder vaak bezorgd hoeven te worden.

De hoeveelheid verwerkte brieven door het postbedrijf lag in de maanden april tot en met juni 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Wordt verkiezingspost buiten beschouwing gelaten, dan gaat het om een daling van 5,9 procent. In de eerste jaarhelft ging het om een daling van 7 procent op jaarbasis. In combinatie met hogere kosten voor arbeid, ging er voor de postdivisie een winst van “slechts” 1 miljoen euro in de boeken over het eerste halfjaar.

Er moet iets veranderen

“Dit onderstreept de urgentie en noodzaak tot verandering”, zegt topvrouw Herna Verhagen van PostNL in een toelichting. “We streven naar een verandering van de dienstverlening voor post naar standaard bezorging binnen twee dagen en op termijn binnen drie dagen.”

Dat gebeurt al in landen om ons heen, waar postbedrijven bovendien financieel worden gesteund door de overheid, constateert Verhagen. “PostNL heeft het lang zelf kunnen doen. Nu geven we aan dat we, naast een aanpassing van het servicekader, ook kijken naar een financiële bijdrage om stabiliteit te kunnen blijven garanderen”, aldus de topvrouw.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Hoe hoog die bijdrage moet zijn, daar doet Verhagen geen uitspraken over. “Maar het resultaat van 1 miljoen euro over het eerste halfjaar is te weinig, zeker als je een goede werkgever wil zijn. Daarbij horen ook salarisverhogingen. En tegelijkertijd willen we blijven investeren in ons netwerk.”

Maatregelen worden onderzocht

In aanloop naar een aanpassing van de postwet laat de overheid momenteel onderzoek doen naar maatregelen ter overbrugging. Daaronder kan bijvoorbeeld het verlengen van de bezorgtijd met ingang van 2025 vallen. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek worden verwacht.

PostNL boekte in het tweede kwartaal een omzet van 795 miljoen euro, 3 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep bleef daarvan 12 miljoen euro over, tegen 9 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De hoeveelheid door PostNL verwerkte pakketten steeg in het tweede kwartaal met 6 procent.

Lees ook:

PostNL in België vrijgesproken van vermeende misstanden: geen boete van 24,4 miljoen euro

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Ajax – FC Utrecht van komende zondag afgelast om politiestaking

De Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax – FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de…

Lees meer

Europees project van start voor aanpak langdurige covid

De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van…

Lees meer

PVV-minister Klever geeft 3 miljoen voor apenpokken-vaccinatie Afrika

Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox (apenpokken) in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het…

Lees meer

In paar dagen 3,4 miljoen aan subsidie verleend voor stekkerauto

Particulieren hebben in vijf dagen tijd zo’n 3,4 miljoen euro aan subsidie voor een tweedehands elektrische auto gekregen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde…

Lees meer

Jesse Klaver (GL-PvdA): ‘Geloofwaardigheid Pieter Omtzigt staat op het spel’

De geloofwaardigheid van Pieter Omtzigt staat op het spel. Dat zegt Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA in het radioprogramma Sven op 1, in aanloop…

Lees meer