main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Google Maps.
4 augustus 2024 — 11:03

Beeld Anne Frank in Amsterdam opnieuw beklad: ‘Respectloos’

Een beeld van Anne Frank op het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid is opnieuw beklad. De politie bevestigt berichtgeving van AT5 hierover.

Op een foto op de website van de stadszender is te zien dat er met rode verf Free Gaza op de sokkel van het beeld is geschreven. Ook de handen van de beeltenis van Anne Frank zijn rood gemaakt. Op 9 juli werd het beeld ook al eens beklad.

Tekst gaat verder onder X

Een voorbijganger zou de bekladding zondagochtend hebben ontdekt. De politie heeft de zaak in onderzoek, meldt een woordvoerder. Volgens AT5 zal de calamiteitendienst van de gemeente het beeld schoonmaken, een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema bevestigt dit. Ze noemt de bekladding “respectloos” en laat weten dat de gemeente aangifte gaat doen.

Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting laat weten met afschuw kennis te hebben genomen van de bekladding van het beeld. “Deze bekladding raakt ons opnieuw in het hart”, zegt Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. De stichting zegt, net als vorige keer, aangifte te doen.

“Het beeld herinnert ons aan een jong meisje, met ambities en dromen. Een meisje dat vermoord is, enkel en alleen omdat zij Joods was. De bekladding vandaag is extra pijnlijk, op de dag dat Anne Frank werd gearresteerd, vandaag precies 80 jaar geleden”, aldus Leopold. Of de bekladding daarmee verband houdt, is niet duidelijk. De politie liet wel weten dit mee te nemen in het onderzoek.

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) noemt de bekladding “een verwerpelijke actie, die de nabestaanden raakt”. “Door dit monument te besmeuren trap je op de nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust”, schrijft de NCAB op X.

Meerdere beelden beklad

Behalve op het beeld van Anne Frank zijn zondag ook op verschillende andere beelden in Amsterdam-Zuid bekladdingen ontdekt. Dat bevestigen een woordvoerder van Halsema en een politiewoordvoerder, na berichtgeving van AT5.

Het gaat onder meer om een beeld van Mahatma Gandhi en het verzetsmonument op de Apollolaan. Op die laatste is met paarse verf Free Gaza geschreven is te zien op foto’s. In totaal zou het gaan om zes beelden die beklad zijn, zegt de woordvoerder van de Amsterdamse politie. De gemeente doet aangifte van de bekladdingen.

Lees ook:

Anne Frank Huis staat stil bij laatste passage in dagboek

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Ajax – FC Utrecht van komende zondag afgelast om politiestaking

De Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax – FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de…

Lees meer

Europees project van start voor aanpak langdurige covid

De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van…

Lees meer

PVV-minister Klever geeft 3 miljoen voor apenpokken-vaccinatie Afrika

Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox (apenpokken) in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het…

Lees meer

In paar dagen 3,4 miljoen aan subsidie verleend voor stekkerauto

Particulieren hebben in vijf dagen tijd zo’n 3,4 miljoen euro aan subsidie voor een tweedehands elektrische auto gekregen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde…

Lees meer

Jesse Klaver (GL-PvdA): ‘Geloofwaardigheid Pieter Omtzigt staat op het spel’

De geloofwaardigheid van Pieter Omtzigt staat op het spel. Dat zegt Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA in het radioprogramma Sven op 1, in aanloop…

Lees meer