main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Regenboogvlaggen op de Vijzelstraat in aanloop naar Pride Amsterdam.
3 augustus 2024 — 09:32

Amsterdam staat vandaag weer in het teken van de Canal Parade

Honderdduizenden bezoekers worden zaterdag in Amsterdam verwacht voor de Canal Parade. Op de Amsterdamse grachten zijn tachtig boten te zien, die elk op een eigen manier inspelen op het thema #TOGETHER. Daarmee vragen ze aandacht voor de strijd voor gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap.

De botenparade begint om 12.00 uur vanaf het Oosterdok en gaat via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht richting het Westerdok, waar rond 18.00 uur de laatste boot aankomt. Splinter Chabot presenteert dit jaar weer de live-uitzending van AVROTROS, die te zien is op NPO2.

Directeur van Pride Amsterdam, Lucien Spee de Castillo Ruiz, zegt dat het thema #TOGETHER staat voor de lhbtiq+-gemeenschap die “samen sterker staat, ondanks en dankzij de onderlinge verschillen. Als het gaat om gelijke rechten weten we elkaar gelukkig te vinden.”

Boten met een boodschap

Volgens de organisatie zijn er dit jaar weer “een flink aantal mooie boten met een boodschap”. Zo varen op de Onbeperkt Samen-boot mensen met een (verstandelijke) beperking mee. Volgens de initiatiefnemers gaat het om “een grote groep onzichtbare lhbti+-personen”, die vaak hun hele leven lang “strijden voor dubbele acceptatie”. De boot van Amnesty blijft dit jaar leeg. De mensenrechtenorganisatie wil zo aandacht vragen voor “discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de lhbtqia+-gemeenschap wereldwijd”. Op de boot van Poz&Proud, onderdeel van de Hiv Vereniging, varen twee mannen mee die zijn genezen van hiv.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Cas Wolters, bekend van Heel Holland Bakt, heeft een eigen boot waarop onder anderen K3 een optreden geeft. Ook zijn er weer boten met medewerkers van de rijksoverheid, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, het ministerie van Defensie, de politie en de brandweer. Staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie) vaart mee op de Youth Pride-boot.

‘Stop geweld’

Belangenvereniging COC voert met spandoeken actie langs de route. “Stop het geweld tegen de regenbooggemeenschap”, zo luidt de oproep van de organisatie, die de actie kracht bijzet met een brief aan het kabinet en een opiniestuk in de Volkskrant.

De weervoorspelling voor de botenparade ziet er redelijk gunstig uit. Volgens Weeronline overheersen de droge perioden dit weekend, maar toch is het voor bezoekers verstandig een poncho mee te nemen. De zon breekt vaak door en het wordt zaterdag ongeveer 22 graden in de hoofdstad.

Lees ook:

Stichting Asylum Support kreeg dit jaar al 344 meldingen van geweld tegen LHBT’ers in azc’s: ‘Schrikbarend veel’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer