Gasprijs stijgt door oplopende spanningen Midden-Oosten
De Europese gasprijs is woensdag verder gestegen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De acties van Israël, waarbij kopstukken van Hamas en Hezbollah werden gedood, zorgen voor vrees voor een uitbreiding van de oorlog in Gaza. Zo zouden de door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen meer aanvallen op schepen in de Rode Zee kunnen uitvoeren als vergelding. Ook zou Iran de scheepvaart in bijvoorbeeld de Perzische Golf kunnen ontregelen, waardoor leveringen van gas en olie uit de regio verstoord kunnen worden.
Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs woensdagochtend met ruim 2 procent tot bijna 36 euro per megawattuur. De gasprijs laat al vier dagen op rij een stijging zien en staat op een hoog niveau voor de zomerperiode. De Europese gasvoorraden zijn echter nog altijd goed gevuld en ook de leveringen van gas uit Noorwegen zijn weer hervat na de recente verstoringen. Noorwegen is sinds het wegvallen van Russisch gas de grootste leverancier van aardgas aan Europa.
Gevoelig
De Europese gasmarkt is sinds het wegvallen van de gasleveringen uit Rusland door de oorlog in Oekraïne, veel gevoeliger geworden voor verstoringen in de aanvoer van gas. Dat komt doordat Europa nu afhankelijker is van leveringen van over de hele wereld. “Verdere escalaties in het Midden-Oosten laten zien hoe snel de gasprijs in een dag kan stijgen”, zei Florence Schmit, energiestrateeg bij Rabobank.
De Europese Rekenkamer waarschuwde in juni al dat de Europese Unie niet klaar is voor een mogelijke nieuwe gascrisis. De EU heeft wel maatregelen genomen om aan aardgas te kunnen komen als de nood aan de man is, maar niet om dat ook betaalbaar te houden, stelde de Rekenkamer.
De concurrentie met andere grote kopers van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zoals China en Egypte is de laatste tijd ook toegenomen. Ook zijn de temperaturen in grote delen van Europa deze week gestegen, waardoor het gasverbruik voor verkoeling is gestegen.
Lees ook:
EU moet betaalbaarheid van aardgas beter waarborgen, aldus Europese Rekenkamer
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer