main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Een waterstofbus.
Stand van Nederland - 29 juli 2024 — 12:15

Nederland mag van Brussel staatssteun geven voor hernieuwbare waterstoffabriek

Nederland mag van de Europese Commissie 998 miljoen euro aan staatssteun geven aan een programma voor de productie van hernieuwbare waterstof. De subsidie past volgens de commissie uitstekend in de milieu- en energiedoelen van de Europese Unie.

Daarnaast is er ook Brusselse goedkeuring voor een subsidie van 80 miljoen euro voor het bedrijf Djewels voor de bouw van een testfabriek voor hernieuwbare waterstof.

Duurzaam alternatief voor aardgas

Voor de uitvoering van het grote waterstofprogramma zijn er publieke aanbestedingen die dit jaar eindigen. De financiële hulp voor de winnende bedrijven bestaat uit een subsidie tot 80 procent voor de bouw van een centrale en daarna ondersteuningskosten voor een periode van vijf tot tien jaar.

Nederland hoopt met de opwekking van duurzame waterstof tegen 2030 ten minste de uitstoot van 55 kiloton aan CO2 te vermijden. De groene energie dient het dubbele doel van klimaatwinst en vermindering van de afhankelijkheid van Russisch aardgas.

De Europese Commissie oordeelt dat beide programma’s de marktwerking in de Europese Unie niet verstoren en niet voor oneerlijke concurrentie zorgen.

Lees ook:

Elektrische automarkt wereldwijd met de helft gegroeid in 2023

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer