Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Automobilist is nog steeds de melkkoe van de overheid’, vindt BOVAG-voorzitter Ten Broeke

Matthijs Meulblok

Gaat het huidige kabinet de geschiedenisboeken in als degene die de mensen uit de auto wegpest? Het zou zomaar kunnen, denkt BOVAG-voorzitter Han ten Broeke. "Je kunt echt zeggen dat de auto nog steeds die beroemde melkkoe is. De vraag is natuurlijk of de autobezitters zich als makke schapen laten behandelen", zegt hij in Sven op 1 op NPO Radio 1.

De automobilist brengt jaarlijks ruim 18 miljard euro in het laatje van de schatkist. "Daar gaat zo'n 4 miljard van terug naar de infrastructuur", vertelt Ten Broeke. Ondanks dat het huidige kabinet de accijnscompensatie een jaar heeft verlengd, is het volgens hem nog maar de vraag hoe de toekomst voor autobezitters in Nederland er uit gaat zien.

Ten Broeke verwijst naar het hoofdlijnenakkoord. "Het nieuwe kabinet zegt allemaal mooie dingen, maar soms proberen ze zelfs in dezelfde zin ze het te ontkennen", beklaagt hij. "Accijnstegemoetkoming, maar vervolgens geen geld opnemen in de begroting. Zeggen dat je de elektrische auto wilt stimuleren, en dan zeggen de subsidies daar op afschaffen. Dat zijn dingen die wel uitgewerkt moeten worden. Dat ziet de minister zelf ook wel in."

Luister de podcast:

'Stekkerboete'

De huidige motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, is gebaseerd op het gewicht van je auto. Elektrische auto's betalen momenteel niets, maar dat wordt in de toekomst anders. Het is "een stekkerboete", zegt Ten Broeke. Zo'n batterij is behoorlijk zwaar. "Je stoot niks uit, maar je neemt meer gewicht mee, omdat je niks uitstoot. De overheid zegt de hele tijd: schoon, schoner, schoonst. Maar als het puntje bij paaltje komt blijkt het schatkist, schatkist, schatkist het verhaal te zijn. Je wordt aangeslagen voor goed gedrag."

Volgens de BOVAG-voorman is autorijden in de toekomst op deze manier onbetaalbaar als er niet reëel wordt ingegrepen. Als de maatregel uit kabinet Rutte IV door wordt gevoerd, zullen we in 2030 echter op basis van het aantal gereden kilometers betalen.

Ten Broeke is het wel eens dat bezitters van elektrische auto's moeten meebetalen aan het weggebruik, maar ook hier zouden er andere regels voor moeten komen om het eerlijk te houden in het kader van de CO2-uitstoot en de compensatie ervan.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Bestaanszekerheid in gevaar

Daarnaast zullen de belastingen verder omhoog gaan op benzine- en dieselauto's. "Want er komen ook nog wat Europese belastingen bij", vertelt Ten Broeke. "Wat dreigt tegen het eind van dit decennium is dat de literprijs, want het moet door fossiel betaald worden, omhoog schiet. We hebben al berekeningen gezien die oplopen tot 10 of 15 cent alleen al door zo'n Europese belasting."

Het huidige kabinet is deels gekozen op het thema bestaanszekerheid. De auto is voor velen een belangrijk onderdeel van die bestaanszekerheid, omdat ze er afhankelijk van zijn voor bijvoorbeeld hun werk. "Dan is het niet zo raar dat wij als BOVAG en andere partijen in de mobiliteit in Nederland waarschuwen voor vervoersarmoede."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau