main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
17 juli 2024 — 14:00

Nieuw Europarlement steunt Oekraïne en veroordeelt Orbán

Het nieuwe Europese Parlement heeft woensdag op zijn tweede zittingsdag de onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne uitgesproken. In dezelfde verklaring veroordeelt het Europarlement het bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan Moskou. Dat is een “flagrante schending” van de EU-Verdragen en het buitenlands beleid van de EU, vindt het Parlement.

“De oorlog van Rusland tegen Oekraïne maakt deel uit van een bredere aanval op de democratische wereld en onze waarden. We moeten onze militaire steun aan Oekraïne opvoeren zolang dat nodig is en wat er ook nodig is,” zei Andrzej Halicki, Parlementslid en vicevoorzitter van de EVP-fractie.

Hiermee herbevestigt het nieuwe Parlement de steun voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen, van het vorige Parlement. Het gaat om politieke, financiële, economische, humanitaire, militaire en diplomatieke steun, zolang Oekraïne dat nodig heeft om Rusland te verslaan.

Veroordeling van Orbán

De EVP, de grootste politieke familie van het Europees Parlement, had het initiatief genomen voor steunverklaring aan Oekraïne en de daarin opgenomen veroordeling van Orbán. Het wordt hem, als premier van het land dat de komende zes maanden voorzitter is van de Europese Unie, zwaar aangerekend dat hij zonder overleg een ‘vredesmissie’ is gestart om een einde te maken aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Voor de Europese Commissie was die soloactie reden om de komende tijd de vergaderingen te boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert. Charles Michel, De voorzitter van de Europese Raad, waar de 27 regeringsleiders van de Europese Unie besluiten nemen, heeft zich fel uitgesproken tegen de actie van Orbán.

De steunverklaring voor Oekraïne en tegen Orbán kreeg de steun van 459 van de 720 Europarlementariërs. 137 parlementariërs stemden tegen en 47 onthielden zich van stemming. De radicaal-rechtse politieke groepen Patriotten voor Europa (met PVV) en de Groep Europa van Soevereine Naties (ESN) stemden tegen. Zij hebben samen 109 zetels.

Lees ook: 

Orbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer