main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 16 juli 2024 — 07:00

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector zelf. Een bezuiniging en btw-verhoging is dan ook totaal niet op zijn plek, vinden lobbyorganisaties.

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil de btw op boeken, museumkaartjes, concerten en theaterstukken verhogen. Dit betekent dat de belasting van 9 naar 21 procent gaat. Deze verhoging gaat per 2026 in. Het moet de schatkist ongeveer 2,2 miljard euro opleveren.

“Een ongekend harde maatregel”, noemt Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, het in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “De waarde van kunst en cultuur wordt nog altijd onderschat. Er is geen begrafenis of trouwerij zonder muziek en dans bijvoorbeeld.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ook Martijn David, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche, is verontwaardigd. “Als taal- en leesvaardigheid in je hoofdlijnenakkoord is opgenomen, is het toch gek dat je boeken veel duurder gaat maken? Dan gaat er automatisch minder gelezen worden en dan zijn we verder van huis.”

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

Negatief frame

Hoe het kan dat het nieuwe kabinet deze harde bezuinigingen toch doorzet, is Breure geen raadsel. “We hebben als sector nog steeds erg veel last van een negatief frame, waarin we worden neergezet als iets elitairs. Maar dat is het absoluut niet.”

Breure denkt dat het verkeerde imago zeker een verband heeft met de aangekondigde bezuinigingen. “Door corona waren we heel even dit frame kwijt. Toen bracht het mensen bij elkaar en zag je dat we kunst en cultuur echt nodig hebben.”

Tekst gaat verder onder de X.

Retoriek van de oppositie

Toch hebben kunst-en cultuurorganisaties zeker niet stilgezeten sinds de bezuinigingen zijn aangekondigd. “We hebben met alle partijen gepraat, behalve met die van Wilders”, zegt David. “Je hoort nu al dat deze lobby effectief is, want dat je kansenongelijkheid creëert en de regio benadeeld met dit soort maatregelen, klinkt de oppositie als muziek in de oren”, denkt politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak.

Lees ook:

NSC-minister Bruins, een verademing voor de cultuursector?

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer