main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 16 juli 2024 — 07:00

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector zelf. Een bezuiniging en btw-verhoging is dan ook totaal niet op zijn plek, vinden lobbyorganisaties.

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil de btw op boeken, museumkaartjes, concerten en theaterstukken verhogen. Dit betekent dat de belasting van 9 naar 21 procent gaat. Deze verhoging gaat per 2026 in. Het moet de schatkist ongeveer 2,2 miljard euro opleveren.

“Een ongekend harde maatregel”, noemt Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, het in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “De waarde van kunst en cultuur wordt nog altijd onderschat. Er is geen begrafenis of trouwerij zonder muziek en dans bijvoorbeeld.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ook Martijn David, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche, is verontwaardigd. “Als taal- en leesvaardigheid in je hoofdlijnenakkoord is opgenomen, is het toch gek dat je boeken veel duurder gaat maken? Dan gaat er automatisch minder gelezen worden en dan zijn we verder van huis.”

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

Negatief frame

Hoe het kan dat het nieuwe kabinet deze harde bezuinigingen toch doorzet, is Breure geen raadsel. “We hebben als sector nog steeds erg veel last van een negatief frame, waarin we worden neergezet als iets elitairs. Maar dat is het absoluut niet.”

Breure denkt dat het verkeerde imago zeker een verband heeft met de aangekondigde bezuinigingen. “Door corona waren we heel even dit frame kwijt. Toen bracht het mensen bij elkaar en zag je dat we kunst en cultuur echt nodig hebben.”

Tekst gaat verder onder de X.

Retoriek van de oppositie

Toch hebben kunst-en cultuurorganisaties zeker niet stilgezeten sinds de bezuinigingen zijn aangekondigd. “We hebben met alle partijen gepraat, behalve met die van Wilders”, zegt David. “Je hoort nu al dat deze lobby effectief is, want dat je kansenongelijkheid creëert en de regio benadeeld met dit soort maatregelen, klinkt de oppositie als muziek in de oren”, denkt politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak.

Lees ook:

NSC-minister Bruins, een verademing voor de cultuursector?

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer