We denken heel geëmancipeerd te zijn, maar tolerantie van homoseksualiteit blijft ver achter
Steeds minder Nederlandse jongeren vinden homoseksualiteit normaal, blijkt uit cijfers van verschillende GGD-regio's. In de Gooi en Vechtstreek is de grootste daling te zien. Het was 78 procent en nu 49 procent. Pride parent Jörgen Raymann denkt dat we ons echt eens achter de oren moeten krabben. "Nu leven we in een land waar we die emancipatie denken te hebben, maar we zijn wel getuimeld uit de top 10 van beste landen om als homo te wonen, naar nog niet eens de top 25."
Raymann trouwde vorig jaar als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand zijn dochter Melody en haar vrouw Giorgia. "Wij zijn opgevoed met die gelijkheid, dus mijn kinderen heb ik nooit anders kunnen zien", vertelt hij in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
Framing op sociale media
Raymann vindt het problematisch dat Nederlandse jongeren de afgelopen jaren lhbtiq+'ers minder zijn gaan accepteren. In de media wordt volgens hem vaak een frame gevormd dat de afname te wijten is aan de moslimcultuur. "Ik vind dat een kwalijke zaak. Daardoor gaan jongeren op een gegeven moment denken ook zo te moeten denken, want anders pas ik niet bij het geheel. Hoe komt het dat jongeren tegenwoordig niet meer kritisch denken, maar alles klakkeloos overnemen wat op het internet staat?"
Dochter Melody sluit zich daarbij aan. "Als je een filmpje op TikTok ziet neem je het aan voor waarheid. Je kijkt niet wat hier aan jou wordt gepresenteerd. Ik denk dat mensen te veel dingen als waarheid aannemen en als je iemand als voorbeeld hebt zoals Andrew Tate, die zegt: alle homo's zijn vies, dan denk jij dat het ook zo is."
Jörgen vindt dat jongeren weer kritisch moeten leren denken. "Dat is waarom mijn generatie toleranter was, want wij leerden van onze ouders om kritisch te denken. Toen kwam die telefoon en je kreeg zoveel shit over je heen gegooid."
Jongeren leven in een bubbel
Kinderen van tegenwoordig belanden volgens Jörgen te veel in hun eigen bubbel. "En binnen die bubbel gaan ze hun mening vormen. Die mening wordt heel gauw geëtiketteerd aan je afkomst, religie en noem maar op. Daar leeft het gevaar", vertelt hij. "We moeten terug naar dat onze kinderen hun eigen individuele mening mogen hebben. En dat het niet een speciaal probleem is van de Randstad alleen."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Columnist Marcel Verreck merkt dat met name conservatief politieke bewegingen "daar een politieke munt uit slaan. Die zien een land in verwarring, mensen die angstig zijn en maken een karikatuur van de werkelijkheid", zegt hij. "Een vijand is makkelijk gevonden, we moeten terug naar oude normen en waarden. Maar dat zijn natuurlijk sprookjes. De fictie is vaak sterker dan de non-fictie."
Zichtbaarheid
Evenementen als Pride en Roze maandag op de Tilburgse kermis zijn belangrijk om meer zichtbaarheid te creëren, maar ook voor de mensen zelf om hun eigen identiteit te kunnen vieren. "Want dat is heel lang niet zo geweest", zegt Jörgen. "Nu leven we in een land waar we die emancipatie denken te hebben, maar we zijn wel getuimeld uit de top 10 van beste landen om als homo te wonen, naar nog niet eens de top 25. Daar moeten we ons ook eens achter de oren voor krabben."
Daarnaast is niet iedereen in de lhbtiq+-community voorstander van dit soort evenementen, maar nodig zijn ze wel. Melody benadrukt dat de gemeenschap niet een eenheid is. "Er zijn geen twee mensen op aarde die hetzelfde denken, ongeacht welk label zij gebruiken. Ik ben het echt niet met alle lesbiennes in Nederland eens."
Pride parent
Het zou goed zijn als mensen een beter beeld krijgen van hoe de lhbtiq+-community in elkaar zit, vertellen vader en dochter Raymann. Jörgen won voor zijn inzet voor de lhbtiq+-community dit jaar ook de Winq Ally Award. "Ik denk dat als je kind uit de kast komt, geef jezelf dan de ruimte om ook uit de kast te komen. Ga niet direct de confrontatie aan."
Jörgen vervolgt: "Dat kind is een heel lange periode bezig geweest om z'n identiteit te vinden en komt daar nu voor uit. Verwerp het niet meteen. Je hebt bent als kind opgevoed met één les: je kunt later alles worden wat je wilt. Als je kind het besluit neemt, ga er achter staan. En vergeet niet hoeveel je van dat kind hebt gehouden vanaf het moment dat je naast de wieg stond."
"Ik weet nog dat ik thuis een appje kreeg van mijn vader met daarin: je weet dat ik altijd van je houd en nu kunnen we het hebben over hot chicks. Dat is precies wie mijn vader is", vertelt Melody over haar coming out. "Een Pride parent staat pal naast zijn kind."