main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Mocronado's - 11 juli 2024 — 11:00

Is de Marokkaanse opvoeding anders dan de Nederlandse? ‘Nederlanders zijn veel te soft’

In de nieuwste aflevering van Mocronado’s gaan gepensioneerde Marokkaanse gastarbeiders met elkaar in gesprek over de opvoeding van hun kinderen in Nederland. Wat zijn de verschillen? “Nederlandse ouders veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”

Mohamed Aoussar (75) was 20 jaar oud toen hij in Nederland kwam. Probleemjongeren met een Marokkaanse achtergrond bestonden toen nog niet, vertelt hij. “Op je twintigste ben je net geen puber meer. Ik had echt geen tijd door al het werk, de overuren, boodschappen doen en het huishouden. Dan ben je compleet gesloopt. Ik heb nooit gedronken, ik ben nooit op het verkeerde pad geraakt.”

Volgens Mohamed gaan jongens nu ’s avonds naar buiten om met vrienden hun eigen ding te doen. Wat er gebeurt, weten ouders niet. “Sommigen zijn niet goed opgevoed. Het is net als met appels in een mand: één rotte appel verpest het voor de rest.”

Zelf maakte Mohamed Aoussar het mee met zijn kinderen, maar daar wil hij het liever niet te veel over hebben. Wel vertelt hij: “In de tijd dat ik in Nederland kwam waren er geen coffeeshops. Niks van die ellende. Dat was er niet”. Een ander zegt: “We waren met onszelf bezig. We kwamen hier om geld te sparen.”

Abdellah Laaguili (75) stelt dat de Mocronado’s God dankbaar moeten zijn dat ze hun kinderen in Nederland konden opvoeden. “95 procent van onze kinderen zijn hier in Nederland goed terechtgekomen. Ze hebben gestudeerd en hebben diploma’s. Slechts vijf procent is op het slechte pad geraakt.” Volgens Abdellah ligt de opvoeding van kinderen niet alleen bij de ouders. Ook de school, politie en de buurt spelen volgens hem een rol.

Vrijheid geven

Als je het Abdellah vraagt zijn er ouders die hun kinderen te streng opvoeden. “Als je te streng bent, ontsporen ze.” Dat zit volgens Mohamed anders. “Als je bij je kinderen de teugels te veel laat vieren en ze de volledige vrijheid geeft, gaat het fout in deze tijd. De buitenwereld is hard geworden. Als ze op straat merken dat iemand te soft is en te meegaand is, dan ben je heel makkelijk te kneden en bespelen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Sommige Mocronado’s hebben meer moeite hebben met een dochter dan een zoon die te laat thuiskomt. “Als een meisje te laat thuis is, hebben we slapeloze nachten”, vertelt één van hen. “Dan zitten we op hete kolen.”

Verschil met Nederlandse ouders 

De Mocronado’s zijn het met elkaar eens dat er een groot verschil is tussen de Nederlandse en Marokkaanse opvoeding. Eén van de mannen vertelt dat wanneer je je kind thuis straf geeft, er op school wordt gevraagd wat er is gebeurd. “Dan neemt Nederland de zorg over terwijl ze daar niks mee te maken hebben. Dan luisteren de kinderen naar hen en worden ze van je afgepakt.” In Marokko is dat volgens hem ongebruikelijk.

Volgens Mohamed zijn Nederlandse ouders “veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”. Volgens Hassan El Mourabit (75) zorgt extreme vrijheid ervoor dat de kinderen worden verpest. “Als dat er niet was, zouden ze op het rechte pad blijven. Als ik zei: Volg het pad van God, dan werd er gezegd: Doe het zelf maar.”

Volgens een van de mannen aan tafel is het belangrijk om met je vrouw op één lijn te zitten. Hij stelt dat de vrouw opvoedt. “Terwijl de man aan het werk is, brengt de vrouw de kinderen naar school en haalt ze weer op. Zij is alles. Jij bent aan het werk.” De ouders zijn verantwoordelijk voor hun kroost, vindt hij. “Als je je kinderen buiten loslaat, ben je ze kwijt. Net als een vogel.”

In de televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn. Kijk donderdagavond om 23.15 uur naar Mocronado’s op NPO 2. Kijk eerdere afleveringen nu terug via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast WNL Haagse Lobby

Hoe kan de defensie-industrie opschalen en welke knelpunten zijn er? Voor welke uitdagingen staat het nieuwe kabinet? Dat bespreekt presentator Martijn de Greve met:

  • Siete Hamminga, CEO van Robin Radars;
  • Hans Huigen, directeur Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid;
  • Ed Kronenburg, voormalig topambtenaar en oud-ambassadeur in Frankrijk en China.

Klik hier en luister naar de podcast!

Redding na de Ramp: de grootste naoorlogse scheepsramp van Europa

Dertig jaar geleden belandde de toentertijd 21-jarige Stephan na het zinken van de veerboot Estonia in het ijskoude water van de Oostzee. Zonder Marqus, een bemanningslid uit Estland, had hij het nooit overleefd.

Welmoed Sijtsma helpt Stephan in zijn zoektocht naar zijn redder in nood. Gaan zij hem vinden?

Dinsdag 21.20 uur
Waarde van huurwoningen stijgt in 2024 en 2025

De waarde van huurhuizen stijgt dit en volgend jaar, verwacht ABN AMRO. De huizen worden volgens de vastgoedexperts duurder door het tekort aan huurwoningen en…

Lees meer

Geen Oekraïners uit Jaarbeurs overgeplaatst, 4 mensen geweigerd

Bij de opvang in de Jaarbeurs in Utrecht zijn maandag vier Oekraïners geweigerd omdat de locatie dichtgaat en geen nieuwe vluchtelingen meer worden binnengelaten. Daarnaast…

Lees meer

Israël meldt bevrijding gijzelaar in Gazastrook

De Israëlische krijgsmacht zegt een gijzelaar te hebben bevrijd in het zuiden van de Gazastrook. De 52-jarige Kaid Farhan al Qadi zou uit een tunnel…

Lees meer

Bedenker Nationale Politieke Index: ‘PVV doet het relatief minder goed dan andere grote partijen’

Bedenker van de Nationale Politieke Index (NPI), die meet hoe effectief Kamerleden zijn, Ton F. van Dijk concludeert uit zijn rapport dat de PVV als…

Lees meer

Zoektocht vermiste vrouw Samos tijdelijk gestaakt om hitte

De zoektocht naar een vermiste Nederlandse vrouw op het Griekse eiland Samos is dinsdagochtend rond 10.30 uur lokale tijd tijdelijk stopgezet vanwege de hitte, meldt…

Lees meer

VVD pleit voor ontmoedigen arbeidsmigratie: ‘Samenleving piept en kraakt’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen pleit voor het sterk ontmoedigen van de komst van arbeidsmigranten. “Als je volgens sommige schattingen meer dan 1,2 miljoen arbeidsmigranten hebt,…

Lees meer

Consumentenbond: merendeel dropshippers voldoet niet aan regels

Dropshippers maken er een puinhoop van, meldt de Consumentenbond op basis van een onderzoek naar honderd websites van deze verkopers. De webwinkels houden zich vaak…

Lees meer