main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
Stand van Nederland - 6 juli 2024 — 17:40

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

De Europese Commissie peilt hoe in de Europese chipindustrie gekeken wordt naar China’s omvangrijke productie van oudere generatie computerchips. Het is mogelijk dat Brussel in een later stadium ook wil ingrijpen op deze markt, die onder meer voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML erg belangrijk is.

Persbureau Reuters hoorde van ingewijden dat om feedback wordt gevraagd in aanloop naar twee onderzoeken die in september plaatsvinden. Een woordvoerder van de commissie bevestigde vervolgens dat Brussel een “gericht overleg met de industrie is begonnen om het gebruik van oudere chips in toeleveringsketens verder te beoordelen”.

Het is onduidelijk welke acties precies uit de peilingen kunnen voortvloeien. In een antwoord per e-mail op vragen van Reuters stelde de woordvoerder dat de Europese Unie en de Verenigde Staten “gezamenlijke of coöperatieve maatregelen kunnen nemen om afhankelijkheden of verstorende effecten aan te pakken”.

China investeert de laatste tijd flink in het opvoeren van de eigen productie van oudere chipmodellen. Dat komt deels doordat de VS en andere westerse landen eerder zelf begonnen om China de toegang te beperken tot het kopen of maken van geavanceerdere computerchips.

Grotere vraag

Voor een bedrijf als ASML zijn de Chinese investeringen niet per se slecht nieuws. China’s productie-uitbreidingen stuwen immers de vraag naar apparatuur die ASML maakt.

Maar voor chipmakers als het Duitse Infineon, het Franse STMicroelectronics en het Nederlandse NXP is de situatie ingewikkelder. Zij hebben te maken met toenemende Chinese concurrentie, maar doen ook zaken in China.

Brussel zou ook willen weten in hoeverre andere Europese bedrijven werken met Chinese chips. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lucht- en ruimtevaart, de autosector, de gezondheidszorg en energiebedrijven.

Oplopende spanningen

De spanningen tussen Brussel en Beijing lopen recent op. Deze week zijn in de EU juist hoge importheffingen voor Chinese elektrische auto’s ingevoerd. De heffingen moeten een eind maken aan de oneerlijke concurrentie die China zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren. China werkt op zijn beurt ook aan maatregelen die Europese bedrijven kunnen raken.

Eerder werd al duidelijk dat China onderzoekt of extra importheffingen op Europees varkensvlees mogelijk zijn. Volgens analisten zouden strafheffingen op varkensvlees vooral Spanje, Nederland en Denemarken raken. China onderzoekt ook of antidumpingheffingen mogelijk zijn op Europese sterkedrank, wat vooral Frankrijk zou treffen.

Lees ook:

Chipgigant NVIDIA grootste ter wereld door kunstmatige intelligentie: ‘Is niet zonder gevaar’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’

Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…

Lees meer

Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer