Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bijna half miljoen Nederlanders ervaart drugsoverlast in eigen buurt

In 2023 ervoeren 490.000 Nederlanders last van drugsgebruik en/of drugshandel in hun buurt, waar dat in 2021 nog 440.000 bedroeg. Respectievelijk gaat het om 3,3 tegenover 3,5 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder. Drugsoverlast wordt het meest ervaren in de grote steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook grensgemeenten in het oosten en zuiden des lands hebben veel last van drugsgebruik en/of drugshandel, blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tussen 2021 en 2023 zijn het voornamelijk de zeer sterk stedelijke gemeenten die veel drugsoverlast ervaren in hun woonbuurt. In die gebieden is de overlast ook toegenomen. In de minder verstedelijkte gemeenten is de overlast van zowel drugshandel als drugsgebruik ongeveer hetzelfde gebleven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

55 grote gemeenten

In de 55 grote gemeenten - dat is een gemeente met meer dan 70.000 inwoners - heeft 5 procent last van drugsgebruik in de buurt. Dat staat ongeveer gelijk aan het aantal dat ook overlast ervaart van drugshandel. In Roosendaal ervaren zij het meeste last van drugshandel en drugsgebruik, met maar liefst 9,7 procent. In Rotterdam is dat 9,3 procent en in Amsterdam 7,1 procent.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Andere gemeenten die hoog scoren zijn Den Haag (8 procent), Vlaardingen (7,9 procent), Venlo (7,3 procent) Tilburg (7,2 procent), Schiedam (7 procent), Heerlen (6,8 procent) en Sittard-Geleen (6,6).

In Amsterdam en Den Haag is de overlast van drugsgebruik groter dan die van drugshandel. De overlast van drugsgebruik en drugshandel is in de overige grote gemeenten vrijwel hetzelfde, rekening houdend met de betrouwbaarheidsmarges van dit onderzoek.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau